Princezna Kate má rakovinu a podstupuje léčbu. Diagnózu označila za šokující

Nešťastnou zprávu oznámila princezna Kate prostřednictvím nahraného vzkazu.

Princezna Kate má rakovinu

Princezna z Walesu oznámila, že má rakovinu a podstupuje ranou fázi léčby. Ve zveřejněném videu zprávu označila za „obrovský šok po několika složitých měsících“. O jaký druh nemoci jde, neupřesnila. Informoval o tom web BBC.

Závažné onemocnění lékaři diagnostikovali v souvislosti s lednovou operací břicha. „Můj lékařský tým mi z toho důvodu doporučil, abych podstoupila preventivní chemoterapii. Nyní jsem v rané fázi léčby,“ cituje její slova web BBC.

ČTĚTE TAKÉ: Harry mohl Karla III. těžce vystresovat. Expert vysvětlil, proč setkání netrvalo ani hodinu

Bližší informace o typu rakoviny nebyly zveřejněny. Kensingtonský palác nicméně prohlásil, že je přesvědčen o tom, že se princezna zcela vyléčí. Pozitivně se k tomu staví i samotná Kate: „Jsem v pořádku a každým dnem silnější.“

V těžkých týdnech prý často myslela na všechny se stejnou diagnózou. „Prosím, neztrácejte víru ani naději. Nejste na to sami,“ pronesla. Zotavení po operaci prý trvalo delší dobu, přičemž nyní je pro ni prioritou hlavně rodina.

Současně zdůraznila, že její blízcí potřebují „po nějakou dobu prostor a soukromí“. Očekávaný návrat k povinnostem královského protokolu, k němuž mělo podle spekulací dojít po Velikonocích, se z pochopitelných důvodů odkládá.

Pochybnosti o stavu princezny hýbaly nejen britským veřejným prostorem od prosince minulého roku, kdy se naposledy zúčastnila veřejné akce. Kate se mimo jiné zmínila o podpoře, které se jí dostává ze strany jejího muže. „Mít Williama po svém boku je zdrojem jistoty a útěchy,“ pronesla a poděkovala za všechny projevy podpory a laskavosti.

Kensingtonský palác přiblížil, že video bylo natočeno již ve středu. Chemoterapii podstupuje i král Karel III., v jehož případě také nebylo závažné onemocnění nijak blíže specifikováno.

Mnoho sil a přání brzkého uzdravení popřál nejen britské princezně i premiér Petr Fiala. Příspěvek zveřejnil na sociální síti X.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Princezna Kate se omluvila za upravenou fotku

Tagy: