Hlava na hlavě, kelímky s pivem a žádné roušky. Teplé počasí vytáhlo ven davy Pražanů

Teplé počasí vylákalo v úterý odpoledne Čechy do parků a na cyklostezky. Pražané obsadili i náplavku, kterou ve večerních hodinách vyklidili policisté se strážníky. Ti zasahovali také u stánku s nápoji na Žižkově, kde se sešlo zhruba 200 lidí.

Teplotní rekordy padly v úterý na čtvrtině stanic měřících alespoň 30 let. Rekord zaznamenali na 42 místech. Nejtepleji bylo v Kopistech na Mostecku, kde teploměr ukázal 24,6 stupně Celsia.

A venku to bylo vidět. Lidé využili teplého a slunečného počasí k procházkám do přírody či sportování na cyklostezkách. Pražané vyrazili na náplavku, která praskala ve švech, stejně jako Riegrovy sady a další parky. Mnoho z nich nemělo roušky, o bezpečných rozestupech nemohla být řeč.

„Tolik lidí jsem na cyklostezce v Braníku ještě nezažil. Nebylo kde zaparkovat a lidi byli samozřejmě úplně bez roušek. Nechápu, že hospody nemůžou mít otevřené zahrádky, když se lidé takhle scházejí u stánků,“ řekl pro CNN Prima NEWS Tomáš, který na cyklostezku vyrazil na kolečkové brusle.

Stovky lidí, které se bavily na náplavce, večer podle webu Novinky.cz rozehnali policisté spolu se strážníky. Dorazili kolem 21. hodiny a megafonem upozorňovali, že občané porušují zákaz nočního vycházení a také zákaz konzumace alkoholu na veřejnosti. Většina lidí se pak rozešla.

O pár minut později přijeli i policisté ze speciální pořádkové jednotky, kteří u nadále se bavících Pražanů kontrolovali totožnost. Navíc apelovali, aby si nasadili roušky nebo respirátory.

Dvě stovky lidí u stánku na Žižkově

Také stánek s nápoji na pražském Žižkově řešila odpoledne policie. K občerstvení vyráželi strážníci i policisté kvůli nahlášenému shromáždění většího množství lidí. „Zjistili, že člověk, který tam má občerstvení, se dopouští porušování aktuálních vládních nařízení,“ sdělila policejní mluvčí Eva Kropáčová.

Policisté shromážděné lidi vyzvali k opuštění místa. „Odešli bez jakýchkoliv problémů,“ dodala mluvčí. Policisté proto nemuseli nikoho zadržet. Majitel stánku s občerstvením se bude zpovídat z přestupkového jednání.

Pití alkoholu na veřejně přístupných místech je nyní zakázané. Pokud si lidé koupí občerstvení z okénka, musí při jeho konzumaci udržovat alespoň dvoumetrový odstup od ostatních, nejde-li o členy jedné rodiny.

S tím si ale většina Pražanů například v Riegrových sadech hlavu nelámala. „Byla tam hlava na hlavě, nikdo neměl respirátory. Viděla jsem dokonce projíždět městskou policii, ale strážníci nikomu nic neřekli,“ uvedla pro CNN Prima NEWS Barbora s tím, že někteří lidé popíjeli pivo nebo jiný alkohol.

Tagy: