Hledáte brigádu? Měli byste si pospíšit, zájem je velký a volné pozice rychle mizí

O brigády je velký zájem, volné pozice rychle mizí.

O brigády je velký zájem, volné pozice rychle mizí

Pokud si chcete na jaře přivydělat brigádou, měli byste si pospíšit. Zájem je velký a volné pozice rychle mizí. Letos roste poptávka hlavně po lidech v sektoru obchodu a služeb, naopak méně nabídek je po dubnových mrazech podle agentur v zemědělství. Oproti loňsku se průměrná hodinová mzda na brigádách zvýšila v průměru o deset korun.

Hostesky, kurýři, brigádníci ve stáncích se zmrzlinou nebo výpomoc v restauracích. Zájem o tyto pozice s jarem roste.

„Nyní máme v obchodu a službách zhruba 60 procent všech brigád, 30 procent jsou manuální a 10 procent práce administrativní. Největší poptávka je o ty administrativní, ale těch je tradičně nejméně,“ sdělil CNN Prima NEWS datový analytik a manažer portálu JenPráce.cz Michal Španěl.

ČTĚTE TAKÉ: Třetina Čechů by chtěla návrat totality. Slováci jsou na tom ještě hůře, uvádí průzkum

„Ta nabídka brigád je rozprostřená vlastně přes celou ekonomiku. Nejvíce nabídek vidíme u manuálních prací v logistice, ve skladech,“ dodal manažer pro marketing a nábor společnosti ManpowerGroup Jiří Halbrštát.

Průměrně si lidé na brigádě mohou vydělat 160 korun na hodinu. I to se ale liší podle lokality. „Odměny brigádníků rostou vlastně rychleji než průměrná mzda v ekonomice,“ vysvětlil Halbrštát.

Nabídku brigád v zemědělství snížily mrazy

Kdo si chce najít na jaro brigádu v zemědělství, může mít problém. Kvůli mrazům, které hlavně sadařům zdevastovaly veškerou úrodu, se jejich nabídky snižují. „Ten pokles je okolo 15 procent, i když hlavní období pro sběr stále ještě nezačalo,“ uvedla provozní ředitelka portálu Fajn-brigády.cz Jana Lekešová.

„Ty brigády nebudou existovat, což výrazně ovlivní trh brigád v malých městech. Nebude co sbírat, zemědělci nebudou mít peníze a nebudou si moct brigádníky ani dovolit,“ poznamenal Španěl.

Například mnozí ovocnáři ale zaměstnávají hlavně cizince a jsou s nimi domluveni několik měsíců dopředu. „Takže zásadní dopad na trh práce to mít pravděpodobně nebude,“ sdělil předseda Ovocnářské unie ČR.

Přestože je nejhorší situace u ovocnářů, stále si můžete vydělat třeba sběrem zeleniny, kde by měla poptávka po brigádnících být vysoká i v letošním roce.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Česko mělo loni nejdražší elektřinu v EU. Lidé platí i tisíce navíc, experti popsali problém

Tagy:
práce nabídka zaměstnanost administrativa ovocnáři zemědělství brigády sběr zeleniny