Štědrý večer je pro většinu Čechů spojen s tradiční štědrovečerní večeří, kde dominuje kapr s bramborovým salátem. Nicméně s rostoucím zájmem o vegetariánství a veganství se pro mnohé podoba vánočních tabulí mění. Jaké jsou nejpopulárnější alternativy rybí večeře, které mohou ocenit i zatvrzelí „masožravci“?
Kdo si chce zachovat rybí chuť v polévce, většinou sáhne po nori řase či vločkách. Řada lidí se v úvodním chodu však neváže k dosažení jeho tradičního nádechu, a volí proto i naprosto odlišné polévky podle vlastních preferencí. Jednou z u Čechů oblíbených variant „rostlinného kapra“ je filé z hlívy ústřičné, u kterého lze rybí chuť opět dohnat obalem z mořské řasy. Podobný trik lze využít i u řízků například z celeru či klasických náhražek masa jako tofu, seitanu, tempehu či sójových plátků. Bramborový salát přirozeně vegetariáni nepotřebují modifikovat. Lidem, kteří preferují kompletně rostlinnou stravu, v něm většinou stačí nahradit klasickou majonézu za sójovou či její jinou veganskou možnost.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Konec vánočního prodeje živých kaprů? Proti tradici vystupují supermarkety i politici
Podobná je situace i s cukrovím. Při jeho přípravě vegani mnohdy pouze přizpůsobují recepty svým požadavkům náhradou kravského mléka za rýžové, ovesné, mandlové, sójové nebo další rostlinné verze. Namísto másla lze využít másla ořechová, margaríny nebo kokosový olej. Med může nahradit javorový sirup či agáve, oblíbenou ingrediencí jsou také datle. Náhradu za vejce může zastat zralý banán či namáčená chia semínka.
Chuť kapra či utrpení, kterým ryby před Vánoci prochází, nevyhovuje ani mnohým lidem, kteří si masitý pokrm nechtějí odepřít. U řady dospělých, a podle statistik z posledních let u téměř poloviny dětí, vládne u štědrovečerní večeře kuřecí řízek. V Ústeckém nebo Libereckém kraji si dá kapra jen lehce přes desetinu dětí, zatímco na Vysočině a v Jihočeském kraji volí tradiční večeři zhruba polovina školáků. Podíl dětí, které jedí kapra, podle sčítání Českého statistického úřadu mezi lety 2018 a 2020 klesl ze 33 procent na 28, zatímco popularita jiných ryb stoupla z 10 na 12 procent. Dalšími oblíbenými alternativami jsou například řízek vepřový či vinná klobása.
Originálními klasickými i alternativními vánočními recepty se nechte inspirovat na Prima FRESH.
MOHLO VÁM UNIKNOUT: Hudební výplach koledami v obchodech může škodit. Psycholog popsal, jak ovlivňuje zákazníky