Konec vánočního prodeje živých kaprů? Proti tradici vystupují supermarkety i politici

Prodej živých kaprů z kádí před svými prodejnami stejně jako loni neumožní řetězec Lidl, ke kterému se letos přidá i Billa. Obchodníci tvrdí, že důvodem je zvýšené utrpení prodávaných ryb. Vedle maloobchodního trhu dané téma rezonuje také na politickém kolbišti. Například Piráti se pokoušejí prosadit obecný zákaz prodeje živých kaprů. Aktivisté za práva zvířat upozorňují, že problematický je celý proces chovu ryb určených ke sváteční konzumaci. Inspekce Státní veterinární správy jsou podle nich navíc nedostatečné, sdělila CNN Prima NEWS mluvčí kampaně Vánoce bez násilí Tereza Vandrovcová. Státní veterinární správa si za účinností svých kontrol stojí.

Pirátská poslankyně Klára Kocmanová začátkem prosince převzala petici organizace Compassion in World Farming, volající po zákazu prodeje živých vánočních kaprů, který chce se svými spolustraníky legislativně prosadit. Převzetí živé ryby zákazníkem a následné nakládání s ní je podle odborníků velice problematické. Lidé si je často odnáší v igelitové tašce, což je pro danou rybu extrémní zátěž. Zhoršuje se funkce jejich žaber a dusí se. Navíc nelze ohlídat, jak je s rybou dále zacházeno. Proto budu prosazovat povinnost usmrcení ryb odborným personálem při prodeji. Nejde nám o zákaz nakupování či dokonce konzumace ryb. Jde pouze o to předejít zbytečnému utrpení těchto živých tvorů,” vysvětlila politička.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Houby jsou bohatým zdrojem bílkovin. Jak si „masem lesa“ obměnit vánoční jídelníček?

Nechat rybu usmrtit na místě prodejcem doporučují i Rybářské sdružení České republiky, Státní veterinární správa či Ústřední komise pro ochranu zvířat. Aktivisté kromě problémů s živým prodejem upozorňují také na jejich chov.

Organizace Otevři oči kritizuje, že ryby jsou měsíce před vánočními svátky v souvislosti s výlovem a transportem vystavovány vysokému stresu, bolesti, nedostatku kyslíku ve vodě či hladu. „Poslední dva měsíce před porážkou kapři nedostávají krmivo, neboť se tím zlepšuje kvalita prodávaného masa. Kapři by sice nejedli přes zimu ani v přírodě, ale prostředí sádek jim neumožňuje přejít do zimního spánku, a mají v nich proto mnohem větší výdej energie,“ uvádí spolek na svých webových stránkách.

Někteří zástupci opozice s pirátským návrhem nesouhlasí. Podle předsedy parlamentního podvýboru pro myslivost, rybářství, včelařství, zahrádkářství a chovatelství Josefa Kotta (ANO) jsou podobné úpravy zákonů nadbytečné a šlo by o další omezení pro rybáře. „Nastavení zákonů je dostatečné. Kontroly, které se provádějí, v podstatě neshledávají žádná pochybení, prodejci se k rybám chovají šetrně. Většina lidí, kteří to neumí, si rybu stejně nechá zabít u stánku,“ sdělil CNN Prima NEWS.

Karla Maříková (SPD) z parlamentního podvýboru pro potravinářství, veterinární činnost a živočišnou výrobu návrh též považuje za přehnaný. „Prodej živých kaprů patří k našim vánočním svátkům, kdo nechce a má s tím problém, ať je nekupuje nebo si zajde do supermarketu. Je nesmysl omezovat velkou část společnosti jen proto, že se minoritě něco nelíbí,“ uvedla pro CNN Prima NEWS.

Kritické hlasy se ozývají i z kruhů pětikoalice. „Tímto je definitivně potvrzeno, že se blíží Vánoce – Piráti vytahují práva kaprů,“ vymezil se na sociální síti X proti návrhu senátor Zdeněk Hraba (nestraník za klub ODS). „Nechal bych to na lidech, a to říkám jako někdo, kdo kapra nikdy nezabil,“ doplnil.

Liknavý přístup veterinární správy?

Zda je samotný prodej v souladu s předpisy, hlídá Státní veterinární správa. Té se musejí stánkaři nahlásit alespoň týden před začátkem prodeje. Správa následně každoročně provádí kontroly, které se zaměřují na hygienu i životní podmínky ryb. „Kontrolováni jsou přednostně ti prodejci, u nichž byly v přechozím roce zjištěny závady, a také noví prodejci,“ uvedl v tiskové zprávě ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád. Inspektoři vloni zjistili problémy u 2,2 procenta z kontrolovaných zhruba 760 prodejců. Nejčastěji šlo o prohřešky proti hygienickým zásadám.

Spolek Otevři oči kritizuje veterinární správu za to, že inspekce jsou nedostatečné. „Aktivitu veterinární správy hodnotíme jako nedostatečnou a liknavou. Už v minulosti jsme správě předali množství fotografií i videí, které dokazují závažné porušení zákona na ochranu zvířat. Zaznamenáno bylo například vytahování ryb za žábry nebo ulamování ploutví, které se zasekly v síťce, ale nikdy za tyto činy nebyl podle našich informací nikdo potrestán. Nedávno jsme veterinární správě hlásili případ opilých prodejců, kteří si navíc v kádích chladili alkohol a dostali od přivolané hlídky pouze napomenutí,“ sdělila CNN Prima NEWS Vandrovcová.

Veterinární správa za výkony svých pracovníků stojí. Jejich kontroly včetně zaměření se na welfare ryb jsou podle slov mluvčího Petra Vorlíčka dostatečné. „Ať už jde o přepravu, živé ryby v kádích, nebo jejich usmrcování, které musí probíhat v souladu s legislativou,“ popsal pro CNN Prima NEWS. „Pokud inspektoři zjistí porušení veterinárního zákona, vede s prodejcem následně příslušná krajská správa řízení o pokutě. Ty se zpravidla pohybují v řádu jednotek tisíc, v závažnějších případech desítek tisíc korun. Pokud je zjištěno porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání, podává krajská správa podnět místně příslušné obci s rozšířenou působností. Správní řízení s prodejcem vede ona,“ doplnil.

Současné nastavení legislativy je zároveň podle správy dostatečné. „Z výsledků našich kontrol navíc vyplývá, že naprostá většina prodejců legislativu dodržuje a z dlouhodobého hlediska se situace lepší. Případnou zásadnější změnu legislativy v této oblasti chápeme jako politické rozhodnutí, které není v kompetenci SVS,“ uvedl Vorlíček. Zároveň zdůraznil, aby lidé v žádném případě nevypouštěli koupené živé ryby zpět do řek a rybníků, neboť zpravidla nemají šanci návrat do přírody přežít.

Protestní akce

Organizace Zvířata nejíme pořádá ve dnech před vánočními svátky ve větších českých městech u stánků s rybami takzvané Tiché uličky za kapry. „Cílem je poukázat na kruté zacházení a zbytečné zabíjení kaprů, bytostí toužících po životě. Vánoce bývají označovány jako svátky míru, což jde v rozporu se štědrovečerní večeří, a jako spoustu tradic, které nedávají smysl, i tento morálně neobhajitelný zvyk můžeme postupně ukončit,“ vysvětlují pořadatelé na Facebooku.

V podobném duchu se konala v Praze akce Od tradice k empatii neziskové organizace OBRAZ – obránci zvířat. „Přijde nám důležité, aby když už si lidé nechtěli kapra na Vánoce odepřít, tak aby alespoň byli uvědomělí v tom, že si ho nebudou brát živého domů – a zjistili si, jestli byl zabit tak, jak se to má dělat,“ uvedla zástupkyně spolku Kristýna Jiroušková.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Na ekofarmě v Krušných horách utýrali 300 krav. Odsouzený manažer verdikt justice odmítá

Tagy:
ryby tradice protest Vánoce kapr aktivisté Piráti Lidl protesty Billa štědrovečerní večeře Klára Kocmanová Státní veterinární správa České republiky aktivismus