Hnilička jako spráskaný pes utekl před novináři. U diktafonů se pořádně zapotil

Milan Hnilička

Vyjádření Milana Hniličky

Předseda Národní sportovní agentury (NSA) Milan Hnilička (ANO) poté, co v úterý složil kvůli porušení protiepidemických opatření poslanecký mandát, novinářům řekl, že práci ve Sněmovně měl rád a že je to pro něj těžké. Když se jej ptali, co v sobotu v teplickém hotelu Prince de Ligne projednávali a kdo ho tam pozval, začal koktat. A když padl dotaz na vztah s podnikatelem Petrem Bendou, Hnilička utekl.

„Proběhl podvýbor pro sport, který podpořil mé rozhodnutí, abych rezignoval na post poslance a zároveň zůstal na postu předsedy Národní sportovní agentury. Pro mě je velmi důležité, že za poslední dva dny velmi kladně zareagovala spousta sportovních organizací, což beru i jako ocenění své práce,“ řekl Hnilička novinářům poté, co ve Sněmovně složil mandát.

Dodal, že si je ale plně vědom své zodpovědnosti i toho, že o víkendu porušil vládní opatření. „Omlouvám se za to poslancům, protože jsem si mandátu velmi vážil a pracoval jsem velmi poctivě,“ podotkl.

„Samozřejmě jsem musel být zodpovědný za to, co se stalo, a udělat i pro sebe rozhodnutí, které nebylo jednoduché. Ale jak už jsem říkal i na plénu, všichni poslanci se při vyjednávání především zákona o podpoře sportu ke mně chovali s velkým respektem a bylo pro mě důležité, abych si tento respekt mohl udržet a abych se zachoval tak, jak jsem se choval ve svém životě doposud. Byla to lidská chyba, nebyla moje první a ani poslední, ale je dobré se z chyb poučit a jít dopředu. Nebabrat se v tom,“ řekl s tím, že jeho misí byl sport, a pokud bude mít možnost, bude se mu věnovat dál.

Všechna má jednání se zvrtla do pracovních

Aby skončil i v čele NSA, jej ale už v pondělí vyzval například premiér Andrej Babiš (ANO) nebo opoziční poslanec Jakub Janda (ODS). S Babišem si to prý Hnilička vysvětlil a ještě s ním bude jednat. „Proto bych tomu dal nějaký krátký čas, aby se vyjádřilo sportovní prostředí, pro které jsme vznikli, kterému sloužím a jehož jsem byl součástí. Spousta lidí si je vědoma, co jsem za poslední tři roky pro sport odvedl. Tu práci mám rád,“ dodal Hnilička.

V dřívějších vyjádřeních řekl, že v sobotu měl pracovní jednání. Jenže před novináři se z toho snažil vykroutit. „Kamkoliv jsem za poslední dva roky přijel, ať už to bylo osobní, nebo pracovní, pokaždé se to zvrtlo do pracovního jednání. Ani bych nechtěl zabředat do rozdílů mezi pracovním a osobním jednáním. Prostě jsem pochybil, porušil jsem některá vládní opatření a za to musím nést zodpovědnost,“ řekl předseda NSA.

Zachránil jej tiskový mluvčí

Na dotaz, kdo ho do teplického hotelu pozval, odpověděl, že tam přijel pogratulovat letitému známému a při té příležitosti mluvil i s Jiřím Šlégrem a se zástupci judistického oddílu, se kterými je pravidelně v kontaktu. „Ale za poslední tři roky jsem v kontaktu se spoustou organizací. Takže víc už k tomu podle mě není potřeba říkat. Je to pro mě těžké. Stojím tady a musím ukončit svůj mandát,“ vykoktal Hnilička předtím, než před novináři utekl.

Když začaly padat otázky na jeho vztah s podnikatelem Bendou, Hniličku přišel zachránit mluvčí a novináře už nenechal položit jedinou otázku.

V hotelu Prince de Ligne se v sobotu večer konala oslava 50. narozenin teplického podnikatele a bývalého vlivného politika ČSSD Petra Bendy. Vedle Hniličky se jí účastnili například místopředseda Rady České televize Jiří Šlégr či bývalý premiér Jiří Paroubek. Organizátor i účastníci porušili několik opatření, hrozí jim pokuta. Policejní prezident Jan Švejdar v úterý oznámil, že kvůli účasti odvolá z postu libereckého krajského policejního ředitele Vladislava Husáka.

Tagy: