Předvolejte Pekarovou, žádalo ANO. Soudci to odmítli, první kolo jednání o důchodech skončilo

Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09)

Reportéři CNN Prima NEWS se hlásí z Ústavního soudu

Ústavní soud veřejně projednával návrh 71 poslanců ANO na zrušení vládní novely, která loni zkrátila červnovou valorizaci penzí. Jde o první ústní jednání pléna pod novým předsedou Josefem Baxou. Jako svědky si soud předvolal ministra financí Zbyňka Stanjuru (ODS) a ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečku (KDU-ČSL). Baxa přítomné politiky upozornil, že očekává věcné argumenty, nikoliv parlamentní debatu. ANO původně požadovalo o předvolání šéfky dolní komory Markéty Pekarové Adamové (TOP 09), to soud ale odmítl. Středeční jednání bylo odročeno na neurčito.

Poslanci ANO návrh podali loni v květnu. Snížení mimořádné valorizace v podmínkách prudkého růstu cen bylo podle nich retroaktivní a nabouralo očekávání důchodců. Při použití standardního zákonného mechanismu, který se aktivuje při více než pětiprocentním růstu cen, by průměrný důchod vzrostl o 1 770 korun, po novele to bylo 760 korun. Vláda tak jen za loňský rok ušetřila 19,4 miliardy korun.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kauza večírek? Jurečka zůstává šéfem lidovců i ministrem práce. Členové strany ho podrželi

Za poslance ANO u soudu vystoupila bývalá ministryně financí Alena Schillerová. Pozice vlády hájil Jurečka. Kapacita sněmovního sálu byla omezená, pro veřejnost se vyhradilo 50 míst. Všechna se již obsadila před začátkem. Přímý přenos z jednání soud médiím neumožnil.

Pro ministerstvo financí nebyly podle Stanjury rozhodující potenciální rozpočtové dopady v roce 2023, ale ty střednědobé a dlouhodobé.

Vláda podle Jurečky už během roku 2022 předpokládala, že kvůli inflaci nejspíš bude nutná mimořádná valorizace penzí, nebylo však zřejmé, kdy to nastane a jak výrazný růst cen bude potřeba zohlednit. Jasno bylo v únoru 2023, když statistici zveřejnili údaje o prudkém cenovém skoku v lednu.

Vláda se proto rozhodla jednorázově nahradit zákonný valorizační mechanismus jiným, úspornějším, a to právě s ohledem na rozpočtovou odpovědnost, dlouhodobou udržitelnost důchodového systému a mezigenerační solidaritu.

Tagy: