ANO má svého kandidáta na prezidenta, řekl Havlíček. Prozradil i další podrobnosti

Místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček

PARTIE Terezie Tománkové 30.10.2022

Hnutí ANO už má svého kandidáta na prezidenta vybraného. V pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS to řekl místopředseda Poslanecké sněmovny Karel Havlíček (ANO). Neprozradil však jeho jméno. Podle politika bylo v užším výběru celkem pět jmen.

Bývalý ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček se vyjádřil k nedělnímu setkání šéfa hnutí ANO a prezidenta Miloše Zemana, které proběhne v 16:00. Politici se prý dlouho neviděli a jedná se o standardní schůzku. „Je to dáno i tím, že Andrej Babiš byl premiér. Potkat se měli už před týdnem. Přesný scénář ani témata však neznám. Dovedu si představit, že se mohou bavit i o volbě prezidenta,“ řekl Havlíček.

Místopředseda sněmovny prozradil, že hnutí ANO má již svého kandidáta vybraného. „Domníváme se, že máme rozhodnuto, pokud se to zítra na předsednictví stvrdí, budeme o něm informovat. Měli jsme kolem pěti kandidátů, diskutovali jsme je s ohledem na předpoklady a i preference,“ upřesnil dále Havlíček.

Ten také dodal, že kampaň bude náročná. Sám se však staví proti původnímu parlamentnímu výběru.

Havlíčkův oponent ve studiu Jan Skopeček z ODS sdělil, že ještě není rozhodnutý, kterému kandidátovi dá svůj hlas. „Pro průběh prezidentských voleb bude důležité, jak se rozhodne pan předseda Babiš. Kdybych měl sázet, řeknu, že do toho půjde. Moc jiného mu nezbývá, v opozici mu to nejde, do Sněmovny nechodí,“ pronesl Skopeček.

Občanskodemokratický politik také dodal, že Babiše v případě jeho možné kandidatury volit nehodlá. „Ale je důležité vědět, zda se stane součástí voleb. Pokud ano, kampaň bude, obávám se, zaměřena personálně. Jakmile by součástí kampaně nebyl, pro ostatní kandidáty to bude náročnější. O to více budou muset voličům říct, jak si tuhle funkci představují,“ uzavřel Skopeček.

Duel Skopečka s Havlíčkem si můžete poslechnout i jako podcast:

Tagy: