GALERIE: Hodonínská zoo sčítá škody po tornádu. Areál je takřka zničen

Mimořádně silné bouře kromě lidí zasáhla i zvířata. Hodonínská zoo přišla o velkou část zázemí. Všechna zvířata jsou však v bezpečí, ať už přímo na místě, nebo v jiných zařízeních.

Podle ředitele zoo Martina Kruga se bouře nejvíce podepsala na psím útulku, který je součástí zoo. „Vypadá to katastrofálně, v hrozném stavu máme útulek, dalo by se říct, že neexistuje. Snažíme se stěhovat psy. Zvířata jsou všechna v pořádku, všechno pozavírané, bez újmy,“ uvedl pro ČTK. Psů se ujal Útulek pro opuštěná zvířata Břeclav-Bulhary.

Podle prvotního ohledání bylo poničeno zázemí na zhruba polovině areálu. „Hlavně stromy, ohrady jsou pryč, ploty, budovy drží. Pryč je všechno, co bylo z plechu, ze dřeva, to je kdo ví kde. Lítaly tady kusy betonu, je to šílené,“ dodal ředitel. Na podporu hodonínské zoo vypsal Nadační fond Psí naděje sbírku. „Jako nadační fond vyčleňujeme pro akutní potřeby útulku 100 000 Kč. Současně vypisujeme sbírku na dalších 150 000 Kč tak, aby útulek a případně zoo měly možnost dát zvířecí ubikace co nejdříve do původního stavu. A všechna zvířata, umístěná nyní v provizoriu, se co nejrychleji vrátila k normálnímu životu. Všem dárcům předem děkujeme,“ vysvětlují zástupci fondu.

Pomoc pro zvířata v nouzi

Pomoci se dostává i psům a dalším zvířatům, kteří byli při tragédii zavaleni pod domy, auty či stromy. Nalezená či ztracená zvířata je možno hlásit na emailu pomoc@docasky.cz, případně na telefonním číslo 777 866 555. „Psi budou odvezeni do bezpečí, než se situace zklidní. Pokud by jich bylo více, než zvládneme přijmout, budeme Vás, co nebydlíte příliš daleko, potřebovat," uvádí spolek. Na jejich facebookové stránce Dočasky.cz se už objevují nalezení psi  v Hruškách a okolí. Pomocnou ruku nabízí také kočičí útulek v Hodoníně, který řádění tornáda přestál bez úhony.

Hodonín, Lužice, Mikulčice, Moravská Nová Ves a všichni z postižených oblastí!

Posted by Kočky SOS Hodonín on Friday, June 25, 2021

Před obecním úřadem v Moravské Nové Vsi vznikl vetpoint, kde mohou lidé nechat ošetřit své domácí mazlíčky. Na místo se také sjíždí veterináři ze záchranných veterinárních služeb Pet-Medic (Praha) a Pet&Horse Emergency (Brno). Pomoc nabízí i veterináři z Brna a okolí.

Tagy: