Do smrti měl zůstat v kómatu, ale vzepřel se osudu. Teď dělá Honzík první krůčky

Tříletý Honzík

Léčba Honzíka

Před rokem sjel malý Honzík na odrážedle do jezírka a skončil v kómatu. „Zažili jsme obrovskou tragédii, od té chvíle nás ale potkávají jen samé šťastné náhody,“ říká maminka nyní tříletého chlapce. Lékaři mu nedávali žádnou naději. Dnes za pomoci rodičů zkouší první krůčky.

Je veselý, směje se, rád jí a taky maluje na stěnu – postupné uzdravování malého Honzíka označují i doktoři za zázračné. Od tragického dne přitom uplynul jen rok. Honzík tehdy sjel v nepozorované chvíli pod hladinu jezírka, kde se desítky minut topil. Dlouho ho pak oživovali. Lékaři na oddělení ARO nedávali rodičům žádnou naději.

„Lékaři nám sdělili, že Honzík takhle zůstane, to znamená, že bude ve vigilním kómatu. Bude mít bolesti a jediné, co pro nás můžou dělat, je, že mu budou měnit čtyři druhy opiátů tak, aby nepřestal sám dýchat,“ uvedla Honzíkova maminka Kamila.

Rodina však proti osudu bojovala. Pátrali po obdobných případech ve světě a zkoušeli hyperbarickou komoru. V Americe našli malého Roberta, kterého lékaři úspěšně léčili mimo jiné i podáním kmenových buněk. Rodina Honzíka měla uchovanou Honzíkovu pupečníkovou krev – a tuto netradiční léčbu si prosadila. „Není nic horšího, než když máte dítě ve vigilním kómatu a v bolestech, s vidinou, že takto bude deset let, a pak na vyčerpání organismu zemře,“ doplnila Kamila.

Honzík teď potřebuje pomoc

Honzíkovi jako prvnímu dítěti v Evropě podali lékaři pupečníkovou krev. Do měsíce se chlapec probudil z kómatu, zvedl hlavu a nakonec se i postavil. „Honzík po podání pupečníkové krve udělal v souvislosti s komorou postup, který se běžně nevidí,“ řekl vedoucí lékař hyperbarické komory Štěpán Novotný.

„Všechny přístupy a možnosti, které mu byly poskytnuty, se podepsaly na aktuálním stavu, který je teda opravdu nevídaný a velmi uspokojivý,“ potvrdil zlepšující se Honzíkův stav primář Kliniky dětské anesteziologie a resuscitace Dětské nemocnice v Brně Petr Dominik. Honzík udělal za rok léčby neuvěřitelný pokrok, aby se mohl dál uzdravovat, potřebuje ale finanční pomoc. Kvůli nákladné léčbě Nadace život dětem uspořádala sbírku – transparentní účet, na který můžete Honzíkovi posílat peníze.

Pomoci můžete finančním darem na transparentní účet 1117771700/5500 pod variabilním symbolem 7878, do poznámky napište HonzíkNebo ho najdete spolu se všemi informacemi o malém bojovníkovi na stránkách www.uzdraveniprohonzika.cz.

Tagy:
Amerika jezírko dítě smrt Evropa léčba odrážedlo chlapec pomoc lékař rodiče sbírka peníze Honzík Dětská nemocnice FN Brno pupečníková krev Štěpán Novotný