Lanovku na Sněžku zastavil silný vítr. Hrozí laviny, varuje tamní horská služba

Horní úsek kabinové lanovky na Sněžky zastavil silný vítr, dolní úsek z Pece pod Sněžkou na Růžovou horu je v provozu. Lanovka může jezdit do rychlosti větru 60 kilometrů v hodině, uvedla na svém webu Lanová dráha Sněžka. Podle dat z měřicí stanice Poštovny Anežka na vrcholu Sněžky se během sobotního rána pohybovala teplota kolem čtyř stupňů nad nulou, pocitová teplota byla vlivem silného větru nižší, asi mínus dva stupně Celsia. V údolích bylo tepleji.

Od pondělí 18. března do 26. dubna čeká provozovatele lanovky pravidelná jarní odstávku kvůli údržbě. O víkendech však jezdí v závislosti na počasí, stojí na webových stránkách lanovky.

ČTĚTE TAKÉ: Řidiči šlapou na plyn, protože mají pocit, že nestíhají, tvrdí expert. Důvodem je všeobecný spěch

Když je horní úsek mimo provoz, mohou se lidé z Růžové hory na Sněžku vydat pěšky, trasa měří 2,5 kilometru. Lanovka na Sněžku je v provozu od 08:00 do 18:00. Lyžaře ani běžkaře lanovka nepřepravuje.

V lavinových lokalitách Krkonoš nadále platí první, nejmírnější stupeň lavinového nebezpečí z pěti. Podle Horské služby Krkonoše je na na hřebenech Krkonoš 20 až 50 centimetrů sněhu, více ho je ve žlabech, takzvaných odtrhových zónách a na severních a stinných svazích.

„Jižní svahy jsou téměř bez sněhu.Teploty se pohybují nad nulou, a to i v nočních hodinách, srážky byly dešťové. Sněhová pokrývka je mokrá až podmáčená,“ uvedl Robert Dlouhý z krkonošské horské služby.

Přes den se teploty budou pohybovat nad nulou, v lavinových lokalitách se tak mohou vyskytnout laviny z mokrého sněhu a laviny z klouzavého sněhu. „Uvolnění laviny je možné jen při velkém dodatečném zatížení, a to jen ojediněle ve velmi strmém extrémním terénu,“ dodal Dlouhý.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ožralý kolega jezdí autem po Plzni, volal muž strážníkům. Ti řidiči naměřili letošní rekord

Tagy: