Mrazivé záběry z festivalu v Izraeli: Děsivé, kolem byli mrtví, nebylo kam se schovat, líčí žena

Palestinci hlásí dobytí mnoha vojenských základen.

Návštěvníci hudebního festivalu utíkají před střelbou

Tisíce lidí si vychutnávaly bezstarostnou festivalovou atmosféru u hranic mezi Gazou a Izraelem, když se party proměnila v noční můru – rozezněly se sirény ohlašující nálet. Krátce poté už davy účastníků prchaly před střelbou palestinských radikálů, informuje CNN.

Poté, co se spustily sirény a začaly dopadat rakety, vypukla na festivalu šílená panika, popsala pro CNN jedna z návštěvnic festivalu Tal Gibleová: „Neměli jsme se kam schovat, protože jsme byli na otevřeném prostoru,“ dodala.

ČTĚTE TAKÉ: Velvyslankyně o těžkých bojích v Izraeli: Jsme ve válce. Do starých kolejí se už nevrátíme

Výbuchy jsou slyšet i na videu, které dívka pořídila – ona a její přátelé rychle prchají skrz vyprazdňující se areál, ve vzduchu je cítit strach a v pozadí se ozývají výstřely. V tu chvíli nikdo ještě netušil, že nedaleko nich už ozbrojenci z Gazy zaútočili i na izraelské tanky a vojáky.

Gibleová patřila ke šťastlivcům, kterým se z místa podařilo uprchnout: „Běžela jsem do lesa a nakonec nasedla do auta, které projíždělo kolem. Po stranách silnice jsem viděla řadu mrtvých a zraněných lidí. Bylo to tak děsivé a my jsme nevěděli, kam jet,“ popsala mrazivé okamžiky dívka a svěřila se, že se od té doby snaží zkontaktovat své kamarády, kteří byli na festivalu s ní, zatím ale bohužel marně a ona netuší, co se s nimi stalo.

Rukojmí odvlekli do Gazy

Mnoho lidí bylo také zajato jako rukojmí, což dokazují i videa kolující po sociálních sítích. Na jednom z nich například leží polonahá dívka v bezvědomí na korbě auta, zatímco jeden ze střelců přes ni má přehozenou nohu a druhý ji drží za dredy. Kolem nich je shromážděný dav, který jásá a volá „Alláhu Akbar“ (v překladu Bůh je velký, pozn. red.). Jeden muž jí dokonce plivne na hlavu.

Dívku se již podařilo identifikovat, její blízcí ji na videu poznali podle tetování a dlouhých dredů. Jedná se o Shani Loukovou, německo-izraelskou občanku, která podle informací deníku The Bild měla festival organizovat společně se svým mexickým přítelem. „Procestovali s tím celý svět. Teroristé mají ze všech lidí německou dívku, která vždy bojovala za mír a nevstoupila do armády. Nějaký kluk na ni plivnul, takže je vidět, jak velká je ta nenávist,“ uvedl strýc dívky.

K únosu se vyjádřila i matka dívky, která sdílela video, na kterém drží v ruce mobil s fotografií dcery: „Moje dcera Shani Nicole Louková byla unesena se skupinou turistů v jižním Izraeli palestinským Hamásem,“ uvedla zdrcená matka.

„Izraelské obranné síly uvedly, že vytvořily situační místnost, aby se zaměřily na shromažďování přesných informací o izraelských rukojmích,“ uvedl deník The Times of Israel. Cílem je zajistit lepší informovanost vyděšených rodin a kamarádů, kteří nevědí, co se s jejich blízkými stalo. Řada z nich si totiž stěžovala na nedostatečnou informovanost od úřadů.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Slovenka žijící v Jeruzalémě pro CNN Prima NEWS popsala situaci pár hodin po vypuknutí konfliktu

Tagy:
festival nálet konflikt Hamás Izrael Palestina únosy