Velvyslankyně o těžkých bojích v Izraeli: Jsme ve válce. Do starých kolejí se už nevrátíme

Izraelská velvyslankyně Anna Azariová.

Rozhovor s izraelskou velvyslankyní v Praze

Sobotním útokem se zásadně změnila situace mezi Izraelem a Palestinou. Již se nemůžeme vrátit do starých kolejí, řekla v exkluzivním rozhovoru pro CNN Prima NEWS izraelská velvyslankyně v České republice Anna Azariová. Uvedla také, v čem je symbolika sobotního útoku a že ji překvapila reakce českých představitelů.

„Hned ráno jsem informovala českou vládu o odložení setkání obou vlád, které mělo začít zítra a pokračovat pozítří,“ uvedla pro CNN Prima NEWS izraelská ambasadorka. Postoj českých politiků ji potěšil.

ČTĚTE TAKÉ: Hamás zajal izraelského velitele. Palestinci hlásí dobytí mnoha vojenských základen

„Bývala bych českou vládu požádala, aby nás podpořila, ale nemusela jsem, protože všichni od premiéra přes ministra zahraniční a prezidenta velmi rychle vyjádřili svou podporu,“ popsala Azariová.

Zdůraznila také, že židovský stát v tuto chvíli nežádá o materiální pomoc. Sobotními útoky hnutí Hamás, které stály život stovky lidí, se prý definitivně mění vztah mezi Izraelem a Palestinou.

„Zatímco provádíme vojenskou operaci, musíme přemýšlet nad tím, co je náš politický cíl na konci toho všeho. Už se nemůžeme vrátit do starých kolejí, kdy oni zaútočí, my zareagujeme, někdo řekne něco ošklivého a to je konec příběhu. Ne, toto je úplně nová situace,“ pronesla velvyslankyně.

Podle ní je načasování útoku symbolické. V sobotu to bylo přesně 50 let a jeden den od začátku jomkipurské války, což byl konflikt mezi Izraelem a arabskými zeměmi v čele s Egyptem a Sýrií. Navíc končí židovský svátek. Další důvod je podle ní geopolitický.

„Íránu, Hamásu a Hizballáhu, všem těmto extremistickým islamistickým silám, se nelíbí vývoj jednání mezi Saúdy a Izraelci. To je další důvod k načasování,“ vypočítávala Azariová. Saúdská Arábie, která je vnímána jako rival Íránu v prostoru Blízkého východu, se podle serveru Politico snaží o normalizaci vzájemných vztahů s židovským státem, což silně podporují Spojené státy.

Velvyslankyně nedokázala odhadnout, jak dlouho konflikt potrvá. „Zítra ale rozhodně neskončí. Jsme ve válce, byl to masivní pozemní a raketový útok, což znamená, že nás čeká mnohem delší operace,“ uvedla Azariová.

Při útoku radikálních ozbrojenců z palestinského Pásma Gazy zahynulo nejméně 200 Izraelců, uvedla agentura AP s odkazem na bilanci izraelské záchranné služby. Zraněných je podle ministerstva zdravotnictví přes 1100. Očekává se, že bilance obětí bude vzhledem k pokračujícím bojům dál stoupat, napsal list The Times of Israel.

Palestinské úřady informují, že při odvetném útoku izraelských ozbrojených sil zemřelo v Pásmu Gazy nejméně 232 tamních obyvatel, zraněných tam je skoro 1700.

MOHLO VÁM TAKÉ UNIKNOUT: Hamás zasypal Izrael tisíci raket, židovský stát slibuje masivní odvetu

Tagy: