Hrozivé video lanovky v Itálii: Vichr se sedačkami mával desítky minut, lyžaři bojovali o život

Děsivý zážitek má za sebou má lyžařka Stephanie Burtová, která vyrazila do italského střediska Cervino. Oblast náhle postihl prudký vítr, jehož poryvy si pohrávaly s gondolami lanovky jako kdyby to byla dětská stavebnice. Rychlost větru v nárazech dosahovala kolem 60 kilometrů za hodinu. Na záběrech, které kolují na sociálních sítích, je vidět, že některé sedačky se převracejí téměř vzhůru nohama.

Počasí se v oblíbeném lyžařském areálu změnilo velmi rychle. „Město zasáhly prudké, nepředvídatelné poryvy větru, skutečná bouře, a přístup k lanovce byl okamžitě uzavřen,“ popsal webu The Sun Federico Maquignaz, prezident lázní Cervino. Jenže na lanovce zůstali cestující.

ČTĚTE TAKÉ: Nehoda se zázračným koncem. Česká turistka přežila 80metrový pád ve Vysokých Tatrách

Mezi nimi také Stephanie Burtová s kamarádem Barnabym Dunnem, kteří do Itálie vyrazili na vysněnou zimní dovolenou. Zůstali uvězněni na lanovce, se kterou si vichr dělal, co chtěl, jak ukazují záběry na sociální síti X. Podle Burtové to celé trvalo dlouhých čtyřicet minut. „Nikdo nekontroloval, jestli jsme v pořádku. Jsme traumatizováni a v šoku,“ popsala serveru Daily Mail.

Počasí se podle ní změnilo neuvěřitelně rychle. Po pěti minutách jízdy, paradoxně nedaleko vrcholu, byla lanovka kvůli rychlosti větru deaktivována a sedačky plápolaly ve větru. „Drželi jsme se přední bubliny a doslova se houpali ve vzduchu. Jediný důvod, proč jsem naživu, je ten, že jsem tam byla s Barnabym, který má sto kilo a dokázal to nějak držet,“ vyprávěla zážitek s tím, že v jednu chvíli byla téměř vzhůru nohama.

Jeden z lyžařů z lanovky vypadl

Lyžař, který jel za nimi, prý strašně křičel. Plastová bublina, která lidi na lanovce chrání před nepřízní počasí, se odklopila a chovala se jako plachta. Muž prý nakonec ze sedačky vypadl. „Jeho výkřiky byly drásavé. Znělo to, jako by umíral,“ dodala Burtová a doplnila, že šlo o nejděsivější zážitek v jejím životě. Bála se, že už nikdy neuvidí svoji rodinu.

Lanovka nakonec vyjela na vrchol, kde dvojice padla na kolena. Návrat dolů si prý Burtová ze šoku vůbec nepamatuje. Žena si poté vyžádala schůzku se šéfy resortu, po které ovšem byla ještě rozrušenější. „Snažili se nám říct, že nám nikdy nic nehrozilo. Myslím, že řekli, že se podívají na komunikaci se zaměstnanci, ale to bylo všechno,“ kroutila hlavou. Bylo jí rovněž řečeno, že areál funguje od roku 1936 a nikdo tam nikdy nezemřel.

„Lyžovala jsem v Kanadě, v Severní Americe, vyrostla jsem na lyžích na Novém Zélandu a projezdila jsem Evropu. Už nikdy ale nepojedu lyžovat do Itálie,“ uzavřela.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Rychlý rozjezd a tvrdý náraz do lanovky: Lyžař popsal, co zamýšlel. Video je hitem internetu

Tagy: