Devět mrtvých a několik zraněných. Svědci popsali paniku po střelbě školáka v Bělehradu

Čtrnáctiletý chlapec ve středu ráno začal střílet ve škole v srbském hlavním městě Bělehradu, usmrtil osm žáků a člena ochranky, píše agentura Tanjug s odvoláním na ministerstvo vnitra. Původně se mluvilo o jednom mrtvém a několika zraněných. Ze střelby je podezřelý čtrnáctiletý chlapec, kterého policie zadržela. Motiv zatím není znám. Další děti a učitelka jsou zraněni.

Žák sedmé třídy vešel kolem 8:00 do budovy školy v centru Bělehradu a začal střílet po svých vrstevnících, popisuje TASS. Zbraň vytáhl ve třídě, vše trvalo několik minut, píše B92. Policisté ho zadrželi na školním dvoře. Okolí školy, která se nachází ve čtvrti Vračar, mezitím uzavřeli.

Podle prvotních informací jedna z učitelek a několik žáků utrpěli zranění. Učitelka podle místních úřadů bojuje v nemocnici o život. Zdravotníci kromě ní hospitalizovali také šest dětí, uvedlo ministerstvo vnitra. Jedna z dívek má vážná zranění hlavy a podstupuje operaci. Střelba si dosud vyžádala život osmi žáků a člena ochranky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Brutální útok v Texasu. Střelec zabil pět lidí, ohledy nebral ani na děti. Nyní je na útěku

Rodiče panikařili, děti křičely

„Viděla jsem děti, jak běží ven ze školy a křičí. Přišli rodiče, panikařili. Slyšela jsem tři výstřely,“ popsala podle televize RTS dívka, která navštěvuje střední školu sousedící se školním zařízením, kde se střílelo.

„Měli jsme zrovna tělocvik, když se začala ozývat střelba. Byla to nepřetržitá palba bez přestávky, nevěděla jsem, co se děje. Chodila jsem s ním do stejné třídy, než jsem ji ve druhém pololetí změnila. Byl to tichý kluk, vypadal mile a měl dobré známky. Moc jsme o něm ale nevěděli, byl hodně uzavřený sám do sebe. Rozhodně bych ale něco takového od něj nikdy nečekala,“ svěřila se médiím žákyně školy, v níž k útoku došlo.

„Nejprve střelil učitelku a potom začal střílet náhodně,“ popsal Milan Milošević, otec jedné z žákyň, která byla ve třídě, televizi N1 s tím že jeho dceři se podařilo utéct.

Střelby do lidí jsou v Srbsku, které má velmi přísné zákony ohledně držení zbraní, poměrně vzácné, poznamenala agentura Reuters. Západní Balkán je však podle ní po válkách v 90. letech minulého století zaplaven statisíci nelegálně držených zbraní. Srbské úřady vydaly několik amnestií pro majitele, aby nelegálně držené zbraně odevzdali nebo registrovali.

Při dosud nejhorší střelbě do lidí v Srbsku od konce balkánských válek zabil v roce 2013 šedesátiletý Ljubiša Bogdanović 14 lidí ve vsi Velika Ivanča. V roce 2007 střílel osmatřicetiletý Nikola Radosavljević po kolemjdoucích v obci Jabukovac, zastřelil devět lidí a pět zranil. V roce 2015 zabil muž jménem Rade Šefer na svatbě svého syna šest hostů a o rok později Siniša Zlatić v kavárně v obci Žitište zabil pět lidí, připomněl Reuters.

Tagy: