Hostomský: V Česku není možné naočkovat všechny. Máme blízko ke kolektivní imunitě

Biochemik Zdeněk Hostomský

360° 27.8.2021

Současný covidový stav jsme si draze vykoupili úmrtím 30 tisíc lidí, český národ je velmi promořený, uvedl biochemik Zdeněk Hostomský v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Diskutovaná třetí dávka vakcíny proti covidu by podle něj měla pomoci hlavně starším lidem s horší imunitou.

Několik lidí z rizikových skupin už v Česku dostalo třetí dávku vakcíny proti covidu. I když přeočkování vybraných obyvatel už podpořila Česká vakcinologická společnost a další odborné skupiny, ministerstvo zdravotnictví by mělo o podávání třetích dávek oficiálně rozhodnout do konce srpna. V pondělí bude přeočkovávání řešit Rada vlády pro zdravotní rizika.

Vakcinaci třetími dávkami potvrdila mimo jiné fakultní nemocnice v pražském Motole. Ani po ukončeném očkování dvěma dávkami vakcíny společností Pfizer a BioNTech se totiž u některých vysoce rizikových pacientů s transplantací nevytvořilo dostatečné množství protilátek.

Někteří odborníci však další přeočkování proti covidu považují za zbytečné. Podle biochemika Zdeňka Hostomského by mohla třetí dávka pomoci hlavně starším lidem, protože u nich jednotlivé dávky mívají menší účinnost.

„Imunitní systém staršího člověka totiž není tak silný. Nemá ale cenu uvažovat o třetí dávce pro lidi středního věku,“ uvedl v pořadu 360°. Ředitel Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR je přesvědčen, že současnou příznivou covidovou situaci si Češi draze vykoupili úmrtím 30 tisíc lidí.

Ludwig: Ohledně očkování bych sledoval data z USA

„Český národ je velmi promořený. Jestli přijde další vlna, bude to spíš vlnka. Není možné naočkovat všechny. Máme blízko ke kolektivní imunitě,“ dodal Hostomský. V pořadu 360° rovněž zmínil, že počet dávek vakcín se přirozeně vyvíjí podle uplynulého času. Je tedy přirozené, že i proti covidu se možná bude očkovat více než jen jednou nebo dvakrát.

„V případě, že se proti tetanu očkuje jednou za deset let, je jasné, že pokud se člověk chce dožít šedesátky, měl by se nechat vakcinovat pětkrát nebo šestkrát,“ vysvětlil.

Podle druhého hosta pořadu, datového analytika Petra Ludwiga, zatím nikdo ve světě přesně neví, kolik dávek vakcín proti covidu nakonec lidé budou potřebovat. „Ohledně povinnosti očkování bych sledoval data různých států z USA a poučil se. V některých totiž lidé nebudou moci bez očkování ani do restaurace, jiné státy jsou zase volnější. To nám v budoucnu dá dobré srovnání,“ doplnil.

Alespoň jednu dávku vakcíny proti covidu v Česku dosud dostalo více než 5,7 milionu lidí. Dokončené očkování má podle webu ministerstva zdravotnictví 5,65 milionu lidí. Aktivních případů je něco přes 2 000, hospitalizovaných v souvislosti s koronavirem je 65.

Tagy: