Přehledná MAPA pro houbaře: V lesích začínají žně. Podívejte se, odkud si odnesete plné koše

Houbařům začínají žně. Počasí je posledních dnech ideální, vydatné deště střídá teplé počasí, informuje Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Na sociální síti X zveřejnil také přehlednou mapu, kde nejvíce rostou.

Plné košíky si pravděpodobně odnesete z lesů na Vysočině, a také v Libereckém, Královéhradeckém, Pardubickém a Jihočeském kraji. Ukazuje to mapa, kterou na síti X zveřejnil ČHMÚ. S prázdnou zřejmě neodejdou ani houbaři ve Středočeském, Zlínském a Moravskoslezském kraji. Velmi nízká pravděpodobnost rostoucích hub je naopak na jižní Moravě.

ČTĚTE TAKÉ: Hrozba záměny, smrtelně jedovatá bedla či zakázaný hřib. Jak dobře se vyznáte v houbách?

Mapu meteorologové vytvářejí ve spolupráci s odborníky z České mykologické společnosti. „Přípravu mapy pravidelně konzultujeme. Mapa nejlépe odráží pravděpodobnost růstu masitých, zejména mykorhizních druhů hub, které praktické houbaře zajímají nejvíce,“ vysvětlil ČHMÚ.

Než vyrazíte do lesa, neměli byste rozhodně podcenit přípravu. Ne všechny houby jsou totiž vhodné ke konzumaci. Jediná chyba během houbaření může znamenat znehodnocení celého jídla, otravu a v nejhorších případech i smrt. Houby, kterým byste se měli určitě vyhnout, sepsala redakce CNN Prima NEWS v přehledném článku, který najdete na tomto odkaze.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Houby nesušte na novinách a přidejte k nim pepř. Odborník prozradil fígle, jak na úlovek z lesa

Tagy: