Houby nesušte na novinách a přidejte k nim pepř. Odborník prozradil fígle, jak na úlovek z lesa

Košík plný hub

Jak správně zpracovat houby

Příznivé teploty a dostatek vláhy plní v těchto dnech koše houbařů. Ti si z lesa odnášejí pestré a chutné úlovky. Sběrem to však celé nekončí, ale naopak začíná. A tak se naskýtá otázka, jak houby správně zpracovat. CNN Prima NEWS přináší několik tipů přímo od mykologa.

Jakmile najdete první úlovek, měli byste ho hned na místě důkladně zbavit nečistot. Ušetříte si tak čas při zpracování doma a nepořádek v kuchyni. Rostoucí houby nikdy neuřezávejte od země, ale opatrně vydloubněte z hlíny, aby se neponičilo podhoubí. Čerstvé houby vyndejte hned z košíků a ideálně zpracujte do 24 hodin. Neztratí tak své aroma a nezačnou plesnivět. Tak zní základní rady.

ČTĚTE TAKÉ: Češi objevili kouzlo „zlevněnek“. Expert zmínil data spotřeby a trvanlivosti, čemu se vyhnout?

„Houby bych doporučil zpracovat co nejdříve. Lze je nechat v lednici, ale dá se říct, že tím pětinu vyhodíte. Houby začnou rychle podléhat zkáze, i když jsou v chladu,“ sdělil pro CNN Prima NEWS mykolog Pavel Hruška.

Zpracovat houby po příchodu z lesa můžeme několika způsoby. Nejoblíbenější mezi Čechy je jejich sušení na zimu. Správně usušená houba by měla tzv. chrastit. K sušení musí být houby zdravé, čerstvé a nepřezrálé. Ideální je pokrájet je na čtyřmilimetrové plátky. I sušení má svá pravidla. „Při sušení je dobré sušit je na nepřímém slunci a, pokud možno, na síťce nebo na něčem, kde z obou stran může vzduch. Houby lze sušit také na papíře, ale ten musí být čistý, ne na novinách,“ dodal Hruška.

Nevýhoda sušených hub je ale ta, že je má rád hmyz. Mezi houbaři však existují fígle, jak se ho definitivně zbavit. Jedním z tipů, jak se definitivně zbavit molů v sušených houbách, je do sklenice s nimi vložit několik bobkových listů a kuličky nového koření. „Je dobré k dokonale sušeným houbám přisypat trochu drceného pepře. Ono jim to nevoní,“ řekl Hruška.

Houby můžete i zavařit nebo naložit do sladkokyselého nálevu. Využít se pak dají několika způsoby. Třeba do omáček nebo na pomazánku. V neposlední řadě houby můžete zamrazit. Stačí je očistit, nakrájet, tři minuty povařit – to proto, že některé druhy syrové mají sklon hořknout. A na závěr je vložit do mrazicích sáčků. Využít je pak do pokrmů můžeme po celý rok.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Nejméně vypitého piva za 60 let: Češi nechodí do hospod, jsou pro ně drahé a mají jiné chutě

Tagy:
koření hobby houby omáčka bobkový list pomazánka volný čas Pavel Hruška pokrm sušené houby životní styl a volný čas zájem o jídlo a pití