Houbařské žně uprostřed léta. Rostou i pozdně podzimní druhy, pozor na jedovaté, radí mykolog

Deštivé počasí letošního léta vytváří ideální podmínky pro růst hub

Deštivé počasí letošního léta vytváří ideální podmínky pro růst hub. V horách už můžeme najít desítky druhů včetně těch pozdně podzimních. Na jaké si dát pozor, kde hledat i jak houby zpracovat, poradil v pořadu Nový den CNN Prima NEWS mykolog Jiří Dubec.

Pochmurné počasí prázdnin nahnalo houbaře do lesů dřív a jejich lov je úspěšný. „Podmínky na houbaření jsou dnes lepší než před 14 dny, kdy nerostlo skoro nic z důvodu velkého sucha. Teď jsou houby poblázněné z toho počasí, protože jim to připomíná spíše podzim, takže najdete spoustu hub i pozdně podzimních,“ řekl v pořadu Nový den CNN Prima NEWS mykolog Jiří Dubec.

DÁLE ČTĚTE: Slovák hledal houby na smaženici, v lese našel poklad. Obrovská vzácnost, raduje se

V horských lesích je už na začátku srpna možné najít desítky druhů, jako jsou hřiby smrkové, kováři, lišky, bedly nebo holubinky. „Platí pravidlo sbírat jen to, co člověk zná, rostou totiž i jedovaté,“ zdůraznil expert.

Zákeřné druhy hub

Varoval především před závojenkou olovovou a muchomůrkou zelenou, které si sběrači často spletou s žampionem. „Jedna z nejzákeřnějších hub je pavučinec plyšový. Je smrtelně jedovatý a má dlouhou latenci,“ pokračoval.

„Když seberete houbu, je důležité zahrnout po ní důlek, aby nedocházelo k vysychání mycelia, ze kterého rostou další plodnice,“ řekl Dubec. „Sesbírané houby by se měly zpracovat do 24 hodin,“ doporučil.

„Existuje několik způsobů, jak houby uchovat. Můžete je nakládat ve slaném či sladkokyselém nálevu, sušit je nebo nechat zamrazit, v takovém případě je ale dobré je nejdříve tepelně upravit,“ radil mykolog.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Houby už rostou, z lesa si odnesete plné košíky. Mohly by nás čekat žně, říkají odborníci

Tagy: