
Hrabošů polních na jaře ubylo. Zemědělci si však podle inspekce zatím oddechnout nemohou
Ochutnali jste sójový burger nebo mandlové mléko? Měli byste, podle supermarketů bude alternativních potravin na pultech přibývat. Obchody tak prý chtějí mimo jiné bojovat s obezitou v Česku nebo snižovat vlastní uhlíkovou stopu. Podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) je to ale nesmysl.
Makro stahuje z pultů hovězí roštěnou. Zákazníky prosí, aby produkt nekonzumovali. Vrátit ho mohou na jakékoli pobočce. Podle informací na webu řetězce jde o preventivní krok, který inicioval dodavatel na základě senzorických změn, tedy zabarvení masa, které hlásili zákazníci. O výzvě informoval obchodní řetězec.
Blíží se pálení čarodějnic a s tím i oblíbené opékání špekáčků. V těch se ale často nachází například i mouka, voda nebo kuřecí separát z kostí. Špatné složení pochoutky se často pozná až při samotném opékání. Jak tedy vybrat kvalitní špekáček?
Češi výrazně omezují spotřebu hovězího masa. Podle ekonomů je na vině vysoká cena, a hovězí se tak může stát luxusním zbožím, které budou lidé kupovat pouze na svátky. Kdo může za to, že je drahé, a kdo nejvíc vydělává? O tom se přou zemědělci s obchody. Než se totiž kilo masa dostane od farmáře přes jatka až na pulty, naroste jeho cena o 228 korun.
Zdražování, menší výběr pokrmů i velké změny v jídelníčku. S tím vším se musí potýkat školní jídelny, které v září opět přivítaly nejen dětské strávníky. Kvůli rostoucím cenám ingrediencí musely kuchařky zasáhnout do receptů a omezit některé suroviny – nejčastěji se ubírá na kvalitnějším hovězím mase a rybách. Vedoucí jídelen mají navíc omezený prostor pro manévrování – přes veškeré změny musí nadále splňovat zákonné výživové normy, jinak by je čekal malér.
Meziroční růst cen výrobců pokračoval v Česku i v červnu a ve většině oborů zrychlil. Nejvíc, o 42,5 %, se zvýšily ceny v zemědělství, které o měsíc dříve meziročně stouply o 39,2 %. V průmyslu zrychlil růst cen z květnových 27,9 na 28,5 %. Mírný pokles statistici zaznamenali u stavebních prací, kde meziroční nárůst zpomalil z 13,5 na 12,8 %.
El Gaucho je opět v Praze a přáním všech aktérů je, aby hosté považovali jejich steaky za ty nejlepší, které kdy ochutnali! Sesterské podniky najdete v jihovýchodní Asii, včetně Thajska, Vietnamu, Filipín a Honk-Kongu. Po Německu a Slovensku tak můžete jedinečnou atmosféru zažít už i v samotném srdci Evropy.
Brazilským novinářům se podařilo získat důkazy o tom, že brazilský masný gigant, společnost JBS, odebírá dobytek z farem ze srdce Amazonie. Není to poprvé, co je největší prodejce masa na světě spojován s nezákonným kácením v chráněné oblasti.
McDonald’s má sice americký původ, ale v Česku se jedná o ryze tuzemské restaurace. Všechny totiž provozují výhradně místní podnikatelé a jedná se ve skutečnosti o síť rodinných byznysů. Český McDonald’s tak příznivě ovlivňuje lokální ekonomiku a pracovní trh.