Za nejlepšími uzeninami do regionů: V Třebíči připravují salám už 35 let, ve Volyni lidem vaří

Michaela Švejdová
Michaela Švejdová
  • 2. zář 2025, 22:11

  • Češi stále nedají dopustit na malá rodinná řeznictví a uzenářství. Oblíbená jsou pro čerstvé maso i poctivé speciality. Tipů od vás, diváků, dostáváme nespočet — tentokrát jsme zamířili do jižních Čech a na Vysočinu, konkrétně k řezníkům v Třebíči a ve Volyni.

    Už 35 let pro své zákazníky vyrábí vlastní výrobky rodina Havlíčků. Jejich měkké, ale i trvanlivé salámy jsou vyhlášené široko daleko.

    ČTĚTE TAKÉ: Premiérové Ano, šéfe! bodovalo. Příště uvaří svérázná Eviťa, podívejte se na exkluzivní ukázku

    Co lidé mají nejraději? „Škvarky mi chutnají, samozřejmě. Anglická slanina výborná,“ pochvaloval si jeden ze zákazníků.

    Podnik vytváří své produkty podle tradiční receptury. „Děláme to po starém způsobu rukama, jak to bývávalo. Takže šunka od kosti, naše párečky jsou top. To je vepřové nebo hovězí maso ve skopovém střívečku, co vám křupne,“ popsal pro CNN Prima NEWS majitel řeznictví Tomáš Havlíček.

    Výrobky oceňují nejen zákazníci, ale už čtyři z nich se pyšní oceněním regionální potravina. „Hlavně dominujeme ve fermentech, kde vlastně víceméně žádná chemie neexistuje. Jsou tam jenom zrací kultury, trochu cukru a soli a jsou to sušené produkty,“ upřesnil Havlíček.

    Na tradiční výrobu sází i ve Volyni

    Na poctivou tradiční výrobu sází i rodinné řeznictví ve Volyni. Výroba masa i salámů Karla Staňka sem denně láká nejen místní obyvatele. „Jinam nechodím. Jenom sem. Mají pěkné maso a jejich domácí výrobky — volyňský šál, který je vynikající, nebo špekáčky,“ popisuje jeden ze zákazníků.

    Který z produktů je nejlepší? „Tenhle prkénkový salám je dobrý a spoustu věcí jako tlačenka. No, to je těžké, tady je toho moc. My jenom projíždíme, tak se tu vždycky zastavíme,“ prozradil další nakupující.

    Karel Staněk se učil řemeslu už jako mladý kluk na škole a láska k masu mu vydržela až dosud. „Musíte k tomu mít vztah, kdyby nebyl ten vztah, tak to nejde dělat. Zaučoval jsem na masně, na výrobně, vlastně všude. Od roku 1990 dělám soukromě,“ řekl Staněk.

    Pan Staněk tady ve své provozovně jde ještě dál a svým zákazníkům dokonce vaří, například dršťkovou polévku, usmaží také karbanátky nebo teplou sekanou. „V pátek máme v nabídce řízky z krkovice z prsou,“ prozradila prodavačka Ivana.

    A pokud i vy máte tip na rodinné řeznictví, kde si rádi pochutnáváte na kvalitních výrobcích, napište nám na zpravy@iprima.cz.

    MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nádherný moment v Ano, šéfe!. Pracant Michal neměl na sebe čas, nečekaný dárek ho dojal k slzám