Jaký je rozdíl mezi špekáčkem a buřtem? Experti radí, jak poznat kvalitu a čemu se vyhnout

Složení správného špekáčku by mělo být : 35 procent vepřového masa, 35 procent hovězího masa a 30 procent špeku.

Jak poznat dobré špekáčky?

Blíží se pálení čarodějnic a s tím i oblíbené opékání špekáčků. V těch se ale často nachází například i mouka, voda nebo kuřecí separát z kostí. Špatné složení pochoutky se často pozná až při samotném opékání. Jak tedy vybrat kvalitní špekáček?

Složení správného špekáčku, který si mnozí z nás opečou na čarodějnice, by mělo být: 35 procent vepřového masa, 35 procent hovězího masa a 30 procent špeku. Platí přitom vždy, že čím více masa, o to méně toho ostatního.

ČTĚTE TAKÉ: Obchodní řetězce stahují z prodeje holandské kakao. Obsahuje látku způsobující rakovinu ledvin

„Musíte si přečíst etiketu, aby tam bylo co možná nejmenší množství aditiv. Někteří výrobci dokonce dělají speciální uzeniny na grill. Hledejte tam vždycky takové to ,grilovací’ nebo ‚na opékání’,“ radí výživový poradce Petr Havlíček.

Řezník Martin Čejka zase baleným špekáčkům příliš nefandí. „Určitě bych lidem doporučoval ručně vázaný špekáček. Určitě u svého řezníka. Nekupovat ho balený v ochranné atmosféře. Na ten dotyk by měl být pevný, ale zároveň i pružný. Když ho zmáčknete, tak by se vám měl trošku i vracet,“ popisuje pro CNN Prima NEWS.

Při rozkrojení by měl špekáček mít pravidelnou mozaiku ze špeku. „Masa by mělo být okolo 80 procent v tom špekáčku,“ říká ředitel Dobrého řeznictví Vladimír Beneš. Ale ani samotné maso nemusí být zárukou té nejlepší chuti. „Kdysi jsme testovali velkou paletu špekáčků, slepý test. Vybírali jsme ten nejlepší špekáček podle chuti a paradoxně ty, co měly největší podíl masa, tak vlastně neskončily vůbec dobře,“ dodává Beneš.

Úplný „špekáčkový průšvih“ pak poznáte až při opékání. „Že vám ten špekáček celý praskne. Dobrý špekáček zůstává v celku a odkapává z něj omastek,“ popisuje pro CNN Prima NEWS majitel řeznictví Martin Brabec. „Když napíchnete na klacek ten špekáček, on praskne a nic z toho neteče, tak je to šílené,“ přidává se šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk.

Rozemleté kuřecí kosti

Na vině je právě velké množství příměsí, jako je mouka, kůže, nebo třeba kuřecí separát. „Separát jsou rozemleté kuřecí kosti,“ upozorňuje Brabec.

Spousta lidí pořád řeší, jaký je rozdíl mezi špekáčkem a buřtem. „Špekáček musí mít legislativně minimálně 40 procent masa a maximálně 45 procent tuku. To, co obsahuje méně než 40 procent masa, dneska lidi nazývají jako buřt nebo vuřt,“ vysvětluje Čejka.

Tagy: