Prima řeznictví: Domácí výroba je v Poličce základ. U Švandů v Hlinsku mají staletou tradici


Šunky, klobásky, tlačenka, jitrnice a další lahůdky – stále častěji do redakce CNN Prima NEWS posíláte tipy na vaše oblíbená řeznictví, kde se dají koupit opravdu kvalitní dobroty. Štáby se tentokrát vydaly do Poličky a Hlinska.

Vůně z řeznictví na náměstí v Poličce se line až ven. Stačí jen projít kolem a hned vás to táhne dovnitř. V Poličce je celkem šest řeznictví, pouze v jednom si ale třeba jitrnice nebo šunkový salám vyrábějí sami.

ČTĚTE TAKÉ: Five Guys konečně v Praze? Ještě letos by měl očekávaný fastfood otevřít první pobočku

Jiří Makovský má jeden obchod v centru a druhý v nedalekém obchodním domě. „Snažím se vyrábět si všechno sám. Pomáhá mi jedna paní důchodkyně a děláme lančmít, šunkový salám, trvanlivý salám, klobásy, uzené maso a tak dále,“ řekl Makovský pro CNN Prima NEWS.

Místní si řeznictví chválí. „Mají tady výbornou paštiku, uzené maso, teď zrovna si jdu pro rohlíky a salám na svačinu,“ popsala jedna z oslovených zákaznic. Pochvalovala si i místní šunkový salám.

Bezmála staletá tradice

Diváci CNN Prima NEWS nás upozornili i na řeznictví u Švandů v Hlinsku. I tam mají svou výrobnu. „Lidi chodí nejvíce na klobásy, sekanou, ale také na uzené maso, šunky a vepřové a hovězí maso,“ uvedla prodavačka Ester Boháčová.

„Děláme si to všechno u nás, z vlastních surovin a podle našich receptur. V tomto oboru máme letitou tradici, začal s tím můj prapradědeček, takže za pět let budeme oslavovat 100leté výročí,“ sdělil majitel řeznictví Matěj Švanda.

„Vždycky, když sem jedeme, tak se tady zastavíme. Mají zde nejlepší uzené a kupujeme si i čerstvé maso. Jsme s nimi spokojeni,“ řekla štábu jedna ze zákaznic.

Pokud i vy máte ve svém okolí nějaké kvalitní české řeznictví, dejte nám o něm vědět na mail zprávy@iprima.cz.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Sezóna dýní začala. Oblíbené pochutiny jsou stovky druhů, každá se hodí na něco jiného