Hráči se konečně dočkají. Sony se chystá ukázat vylepšenou verzi konzole PlayStation 5 Pro

Podoba konzole PlayStation 5 Pro - neoficiální render podle technického schématu

Gaming: PlayStation, Xbox nebo Nintendo Switch? Porovnali jsme herní konzole

Spojené státy žijí debatou prezidentských kandidátů Kamaly Harrisové a Donalda Trumpa. I proto americký gigant Apple ustoupil tradici a nové iPhony představil už v pondělí. V Japonsku si ale s podobnými záležitostmi hlavu nelámou. Sony oznámilo, že v úterý odpoledne vystoupí hlavní architekt PlayStation 5 Mark Cerny a představí dlouho očekávaný a vylepšený model herní konzole. Verze PS5 Pro tak bude odhalena čtyři roky po vydání původní verze.

Devět minut. Přesně tolik času dostane hlavní architekt PlayStation 5 Mark Cerny. V pondělí večer to japonská firma oznámila na sociálních sítích, když informovala o uspořádání technické prezentace.

Okamžitě začaly sílit spekulace, že den odhalení vylepšení herní konzole PS5 Pro je tady. PlayStation k příspěvku ale žádné další detaily nepřidal. Na svět tak mohlo přijít i něco zcela jiného, ačkoliv by se to jevilo jako velmi nepravděpodobné.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vše, co chcete vědět o novinkách Applu. Uživatelé nemají mnoho důvodů kupovat si iPhone 16

Jenže okamžik překvapení zcela potlačilo samotné Sony, respektive PlayStation. V pondělí večer se na youtubovém kanálu PlayStation objevilo neveřejné video, v jehož titulku stálo: PlayStation 5 Pro, a několikavteřinová upoutávka. Video záhy dostalo jiný titulek s oficiálním názvem PlayStation 5 Technická prezentace.

Na odhalení zmodernizované a vylepšené herní konzole PlayStation lákal drobnými indiciemi. Například v příspěvku k třicátému výročí PlayStation se objevil symbol možného designu PS5 Pro.

Ten na sobě nesl tři černé pruhy a podobal se náčrtu, který na konci srpna zveřejnil magazín Dealabs. O technických specifikacích konzole zatím mnoho nevíme.

The Verge letos v dubnu získal dokumenty popisující zařízení s krycím názvem Trinity, což bylo kódové označení pro PS5 Pro. Sony v materiálech uvádělo, že grafický čip bude o zhruba 45 procent rychlejší než u PlayStationu 5, dále bude mít větší a rychlejší paměť a větší výkon pro technologii ray tracing.

Vývojáři zařízení cílili na frekvenci procesoru kolem 3,85 GHz, což je o zhruba deset procent více než má původní PS5. Materiály dále specifikovaly, že Sony umožní vývojářům, aby si vybrali mezi standardním módem s taktem 3,5 GHz nebo vyšším výkonem s 3,85 GHz. K nárůstu o zhruba 28 procent by mělo dojít v propustnosti paměti.

Novinář Tom Warren z The Verge už dříve informoval, že herní vývojáři mají k dispozici vývojové sady PS5 Pro a pro tuto konzoli ladí své hry. Warren od zdrojů blízkých Sony a PlayStationu zjistil, že hry, které vyjdou po 16. září, musí mít podporu PS5 Pro.

VIDEO: Před Vánoci 2022 byl PlayStation 5 nedostatkovým vánočním dárkem

Tagy:
Japonsko videohry Sony gaming PlayStation 5 Gaming CNN Prima Gaming PlayStation herní konzole Enter