Vše, co chcete vědět o novinkách Applu. Uživatelé nemají mnoho důvodů kupovat si iPhone 16

Modely iPhone 16 se vyrábí v pěti barvách.

Apple představil nový iPhone 16 Pro

V pondělí večer americký Apple představil novou řadu mobilních telefonů iPhone 16, sluchátek AirPods a hodinek Watch. Kdysi slavná akce ale v posledních letech nevzbuzuje v zákaznících takové nadšení, aby ihned vzali útokem prodejny s nakousnutým jablkem ve znaku. Americký gigant opět přinesl technologicky špičkové zařízení, které se však příliš neliší od svých předchůdců. Uživatelé tak nemají mnoho důvodů, proč si kupovat nové zařízení. Apple nejspíš bude i nadále bojovat s faktem, že je na světě kolem 300 milionů iPhonů, jejichž majitelé čtyři roky nesáhli po novém modelu.

Loni se Apple konečně zbavil svého konektoru Lightning a do iPhonů zařadil nejpoužívanější konektor USB-C. Americká firma k tomu ale nepřistoupila sama, nýbrž ji k tomu donutilo rozhodnutí Evropské unie. Šlo spíše o drobnou změnu, která ale mnoho uživatelů mohla přinutit ke koupi nové řady oblíbeného telefonu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Historický úspěch pro český Counter-Strike. Tři týmy jsou krok od postupu na prestižní turnaj

Nejvýznamnější změna posledních let se odehrála v roce 2020, kdy se iPhone 12 stal prvním telefonem Applu s 5G připojením. Jenže jinak uživatelé nemají mnoho důvodů, proč každý rok jít do obchodu a koupit si nejnovější model.

Fotoaparáty se každý rok dočkají vylepšení, ale i starší iPhony umí pořídit dokonalé snímky i videa jako předchozí generace. To platí i o displeji či operační paměti a uložišti. Lidské oko nedokáže drobné detaily natolik vnímat.

Analytici ze společnosti Wedbush před letošní prezentací Applu přišli se zjištěním, že na celém světě je zhruba 300 milionů iPhonů, které v posledních čtyřech letech neprošly upgradem. Jejich uživatelé si tak vystačí se staršími verzemi, které fungují stále velmi dobře.

Výsledkem je, že prodeje iPhonů klesají. Na začátku letošního roku firma oznámila, že během prvních tří měsíců klesla poptávka po jejích mobilních telefonech o 10 procent. Přitom prodeje telefonů tvoří polovinu tržeb společnosti, uvádí americká CNN.

iPhone 16: nové tlačítko, vylepšený hardware a stejná cena

Apple o nové řadě tvrdí, že je prvním modelem, který byl stvořen přímo pro umělou inteligenci. Americká firma letos zahájila spolupráci se společností OpenAI a využívá její jazykový model chatGPT, vedle toho pracuje na vývoji vlastní umělé inteligence Ajax. Technologie má přispět k vylepšení asistentky Siri, jež pomůže s vyhledáváním dat a informací, zároveň uživatelé budou schopni vytvářet texty či obrázky s využitím umělé inteligence.

GALERIE: Prohlédněte si novinku Apple iPhone 16

  • Nové tlačítko: Všechny iPhony 16 dostanou tlačítko zvané Camera control. S ním lze ovládat nastavení fotoaparátu od přibližování a oddalování, přes ostření až po detailní úpravy expozice. Zároveň umožní přístup k AI funkcím. Stačí namířit kameru fotoaparátu na restauraci a telefon okamžitě začne vyhledávat informace o otevírací době, jídelním lístku nebo nabídne recenze. Využití najde i při identifikaci věcí jako jsou plemena psů, památky či události, které přidá do kalendáře.
  • Vylepšená Siri: Asistentka je schopná číst textové zprávy a připomínat různá doporučení od přátel. Také umí po slovním zadání poslat fotografie: „Pošli Erice fotky ze sobotního grilování,“ může znít příkaz a Siri pochopí, které fotografie má odeslat a komu.
  • Nové barvy: Základní verze je k dispozici v bílé, černé, modré, růžové a zelené barvě.
  • Rychlejší procesor: V novince se objeví procesor A18, který má o 17 procent vyšší propustnost paměti než předchůdce a tím umožní lepší výkony Apple Intelligence, jak firma nazvala svou AI. Grafický procesor má být o 40 procent rychlejší než předchozí model.
  • Stejná cena: iPhone 16 se začne prodávat od 799 dolarů, v Česku má cenovku od 23 990 Kč, varianta Plus má cenu o 100 dolarů, respektive 3 000 Kč vyšší. K dispozici jsou modely s operační pamětí 8 GB, což je o 2 GB více než dříve, a uložištěm 128 GB, 256 GB nebo 512 GB.

iPhone 16 Pro: Ještě lepší v natáčení videí a s větší obrazovkou

Varianta Pro je nejvýkonnějším telefonem Applu, který se zaměřuje na profesionální natáčení videí nebo pořizování fotografií a také ještě více na umělou inteligenci.

GALERIE: Jak vypadá nejvýkonnější model iPhonu?

  • Větší displej: Obrazovka iPhonu 16 Pro se v porovnání s loňským modelem zvětší o 0,2“. Základní model Pro nyní bude mít 6,3“ displej, u modelu Pro Max je 6,9“. Uživatelům má tato změna umožnit, aby toho na displeji viděli a mohli dělat ještě více. Apple také uvedl, že zařízení má dosud nejtenčí okraje.
  • Nové barvy: Americký gigant u tohoto modelu opět sáhl po titanu, zatímco levnější iPhone 16 má tělo z hliníku. Pro verze má čtyři speciální barvy: bílou, černou a přírodní titan, které nově doplňuje písečná varianta.
  • 4K video: Během prezentace Apple ukázal video, na němž vystupuje populární zpěvák The Weeknd, aby demonstroval profesionální možnosti natáčení videí. iPhone 16 Pro zvládá 4K rozlišení se 120 snímky za vteřinu, což umožňuje v post-produkci vytvářet slow-motion videa. Dalšího vylepšení se dočkal záznam zvuku.
  • Cena: Nejvýkonnější modely Pro se budou prodávat od 999 dolarů, v České republice od 29 990 Kč, u Pro Max je cenovka 1 199 dolarů, tedy 35 990 Kč. K dispozici je i úložiště s kapacitou 1 TB.

AirPods 4: Staví na původním designu a poslouží jako naslouchátko

Firma s nakousnutým jablkem ve znaku vládne americkému trhu se sluchátky. Od roku 2021 má třetina uživatelů některá ze sluchátek Applu. Nyní po téměř třech letech přichází nová generace sluchátek AirPods. Americký regulátor u nich schvaluje zdravotní funkci, která ze zařízení udělá naslouchátko.

GALERIE: Po třech letech přichází nová generace AirPods

  • Nový tvar: AirPods se drží stejného a osvědčeného designu jako v minulosti. Zástupci Applu uvedli, že při tvorbě nové generace využili speciální modelovací nástroje, aby vytvořili sluchátka, jež lépe padnou uživatelům do uší.
  • Nové funkce: Sluchátka mají nové možnosti v ovládání hlasitosti či přehrávání hudby, například umí reagovat na konverzaci a ztlumit automaticky hudbu, aniž by uživatel prováděl jakékoliv gesto. Dražší verze AirPods 4 Pro získá také funkce aktivního potlačení hluku a transparentní režim, který umožní propouštění zvuků z okolí. Další novinkou jsou gesta prováděná hlavou. Při kývání nahoru a dolů nebo doleva a doprava mohou uživatelé přijmout či odmítnout telefonní hovor.
  • Naslouchátko: Zásadní novinkou je funkce sluchadla a testování sluchu. Apple momentálně čeká na schválení amerického regulačního úřadu FDA. Během září by tak funkce měla být k dispozici ve více než 100 zemích po celém světě. Jestli bude novinka funkční i v ČR zatím není potvrzené.
  • Cena: Levnější AirPods Pro budou stát 3 690 Kč, dražší varianta Pro má cenovku 4 990 Kč.

Apple Watch: Desátá řada bez významnějších změn

U akcí kalifornské firmy se to vždy hemží superlativy. Platí to i v případě hodinek, desátá generace je totiž nejtenčími Apple Watch s největším displejem. Novinka má podle tvůrců o 30 procent větší displej než její předchůdce.

GALERIE: Apple Watch Series 10 mají titanové i hliníkové tělo

  • Hliníkové a titanové tělo: Apple Watch Series 10 se po vzoru ostatních zařízení dočkají také dvou variant. Ta levnější bude mít hliníkové tělo, prémiovější model bude vyrobený z titanu. S tím přichází i nové barvy: černá, stříbrná a zlatorůžová.
  • Detekce spánkové apnoe: Výrobci chytrých hodinek dávají do zařízení mnoho funkcí monitorujících zdraví. V posledních měsících je velkým tématem spánková apnoe. Vedle Samsungu tak umí tuto poruchu, při níž dochází k opakovaným zástavám dechu, rozpoznat i Apple Watch. Funkce však opět čeká na schválení regulátora FDA, ke kterému by mělo dojít během září.
  • Nové vychytávky: Nejnovější Watch mohou do hloubky až 50 metrů a právě v souvislosti s plaváním a potápěním dostanou nové funkce. Uživatelé mohou sledovat příliv a odliv moře, východ a západ slunce nebo kolik času strávili pod hladinou a v jaké hloubce.
  • Cena: Desátá generace Apple Watch má cenovku od 11 490 Kč, v případě dražší verze s titanovým tělem je od 19 990 Kč.

Jste z Evropy? Na umělou inteligenci zatím zapomeňte

Americký gigant v závodě na poli mobilní umělé inteligence ztrácí. Uvedené AI funkce, kterými se Siri pochlubí ve verzi operačního systému iOS 18, jenž dorazí v polovině září, jsou již dávno součástí vlajkových lodí korejského Samsungu. Apple tak pouze dohání ostatní. Jenže v této snaze hodil přes palubu evropské uživatele.

Už před několika měsíci firma oznámila, že kvůli GDPR a Aktu o digitálních službách nebudou AI funkce k dispozici v zemích Evropské unie. Na chytřejší Siri, rozpoznávání objektů nebo speciální smajlíky Genmoji si musí ještě počkat.

Apple Intelligence se nejprve zpřístupní v americké angličtině ve Spojených státech, později se naučí i další varianty tohoto jazyka jako například australskou angličtinu, kanadskou a další. V dalších měsících se umělá inteligence naučí také čínštinu, francouzštinu, japonštinu nebo španělštinu.

VIDEO: Apple představil nový iPhone 16

Tagy: