Hračky už si v supermarketu nekoupíte. Objednávejte přes internet, vzkazuje Havlíček

Dvojministr Karel Havlíček.

Co je potřebný sortiment?

Vláda nechce diskriminovat malé obchody, které budou muset od neděle zavřít. Z toho důvodu zakázala supermarketům prodávat některé věci. Nově si tak ve velkoobchodě nekoupíte například hračky pro děti nebo oblečení. Prodávat se bude smět jen základní zboží, jako je jídlo, zboží nebo drogerie.

„Co se týká supermarketů, nebude se moct prodávat vše, co je možné prodávat i v malých obchodech. Nikdo nebude znevýhodněn. Jestliže není možné prodávat hračky v malém obchodě, nebude možné prodávat hračky v supermarketu. Nebude možné prodávat ani elektroniku,“ vyjmenoval ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) chce tímto krokem zabránit diskriminaci malých obchodů. Ty musely mít v minulosti zavřeno, a tak lidé nakupovali různé zboží v hypermarketech. Na nerovnost podmínek upozorňovala při podzimní vlně epidemie opozice.

Omezení obchodů bude platit od neděle 27. prosince. Bude však několik výjimek. Otevřené mohou být kromě potravin, drogerií a lékáren i galanterie či potřeby pro chovatele.

Výjimka ze zákazu bude platit také pro prodej benzínu, výdejny zdravotnických prostředků, zverimexy, prodejny brýlí a čoček, novin a tabáku. V provozu budou moci být i prádelny a čistírny, servisy a myčky aut, železářství, odtahy, zásilkovny, květinářství, galanterie, zámečnictví. Fungovat budou moci i instalatérství a prodejny bílé elektroniky.

Havlíček: Je to mimořádná situace

Otevřeny budou i pohřební služby, kamenictví a prodejny pietního zboží. Platit má i výjimka pro prodej zbraní a střeliva.

Havlíček doufá, že se v Česku nestane to, co se stalo na Slovensku, kde například nebylo možné v některých krámech koupit sáčky do koše nebo alobal.

„Je to mimořádná situace a nikdy nemůžeme stoprocentně říct, že jsme zapomněli na vše. Máte pravdu, že na Slovensku se pár produktů neodchytilo. Nemůžeme zaručit, že se na něco nezapomnělo,“ řekl Havlíček.

Lidé mají podle něj situaci řešit nákupy on-line. „Co se týká případného nedostatku něčeho, je vždy možné si to dokoupit prostřednictvím internetu,“ prohlásil ministr.

Tagy: