Hřbitov poničený tornádem přivádí místní k slzám. Nakonec ho nemusí opravit z vlastního

V obcích zasažených tornádem se dlouho mluví o opravě zničených hřbitovů. Doposud to vypadalo, že si rozbité náhrobky lidé opraví na vlastní náklady. Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) ale v pátek představila nový dotační titul, v němž se počítá také s opravou hrobových míst. Rovných 420 milionů by mělo vesnicím pomoci zrekonstruovat i další majetek.

Dvaaosmdesátiletý Jan Král z Moravské Nové Vsi přišel na hřbitov, aby zavzpomínal na své nejbližší.  Pomníky na obou hrobech jeho blízkých jsou ale po tornádu totálně zdevastované.

Dvaaosmdesátiletý Jan Král z Moravské Nové Vsi přišel na hřbitov, aby zavzpomínal na své nejbližší. Pomníky na obou hrobech jeho blízkých jsou ale po tornádu totálně zdevastované.

„Začaly létat sáčky, byl rachot a sjela křidlice ze střechy, člověka to mrzelo. Ale tady na náměstí, to je hrůza. Člověk to musí brát tak, jak to je,“ popsal obyvatel obce zasažené tornádem.

K opravě se zatím neodhodlal. Jeho rodina má teď jiné starosti. „Zatím jsme o tom nepřemýšleli, protože opravovali baráky. Důležité je, že jsme to přežili,“ podotkl.

Naopak často chodí na hřbitov Luďka Pospíšilová. Náhrobek její rodiny příliš poškozen nebyl, přesto jí pohled na zničené místo posledního odpočinku vhání slzy do očí. „Když jsem sem došla, tak jsem plakala a plakala, je to prostě hrozné,“ posteskla si.

Dotace i na opravu náhrobků

Proto byl v pátek představen nový dotační program, který má obcím pomoci s opravou jejich majetku. Lidem by měl pomoci s náklady kvůli zničeným hrobům. Ministerstvo pro místní rozvoj vyčlenilo dohromady 420 milionů korun. Vyplácet už by se mělo ve druhé polovině září.

„Protože si ti lidé pronajímají hrobní místo od obce, je to obecní majetek. Takže faktury, které budou mít, se započítají do nákladu té obce,“ vysvětlila ministryně Dostálová.

„Je to problém, kolikrát za ty pomníky dali velké částky a dneska by měli kupovat druhé. Byl by to pro ně velký výdaj, tak jsem rád, že se podařilo tu cestu najít,“ uvedl starosta Moravské Nové Vsi Marek Košut (TOP 09).

Na opravu náhrobku se bude čekat několik měsíců. Lidé proto musí objednávat i slovenské firmy. „Je tu dost kameníků, ale nestíhá se to, protože mají všichni hodně práce,“ potvrdil kameník Václav Nikolas. Kdy budou hřbitovy kompletně obnovené, si tak v zasažené oblasti si nikdo netroufá odhadovat.

Tagy:
hroby vzpomínky dotace TOP 09 hřbitov Klára Dostálová peníze ANO 2011 oprava náhrobek tornádo Moravská Nová Ves kameník Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky Jan Král