Hrdina povodní ze středních Čech: Do vrtulníku ze střech posbíral 22 lidí

Spáleniště... příběhy hasičů

Spáleniště, Hrdina povodní - 26.10. v 15:30

Šlo jim o život a kdyby se na nebi neobjevil vrtulník, nejspíš by skončili v rozbouřené vodě. Někteří u sebe měli malé děti, i přesto odmítli evakuaci. Jiní by si nenechali pomoci, aniž by na palubu nevzali záchranáři i jejich psa. Lukáš Vejvar – hasič ze středních Čech – byl jedním z členů posádky policejního vrtulníku, který startoval z Prahy, aby zachraňoval na Jesenicku.

Sám zdůrazňuje, že záchranná mise je akce celé posádky a na záchranách více než dvou desítek lidí a třech psů během jediného dne povodní mají všichni stejný podíl. Vůbec první záchrana byla asi nejtěžší.

ČTĚTE DÁLE: Vlakové neštěstí u Českého Brodu. Záchranná akce byla jako scéna z M*A*S*H, vzpomínají hasiči

„Vítr z rotorů najednou rozevřel koruny stromů a já jsem viděl pána, který se z posledních sil držel stromu.“ Lukáš za ním slanil z vrtulníku navijákem, navlékl na něj speciální postroj a dostal ho úspěšně na palubu. Tahle záchrana byla extrémně náročná, hrozilo totiž, že vír z vrtulníku muže ze stromu shodí a rozhodně nebylo ani snadné zachytit ho do postroje tak, aby se nezřítil do rozvodněné řeky.

S kolegou hasičem se střídali po čtyřech záchranách. Několikrát se jim stalo i to, že se spustili na střechu za lidmi, kteří vypadali, že o pomoc prosí, pak ji ale odmítli a nechali záchranáře zase odletět. A v několika případech zachraňovali s kolegou i děti. Celkem jich bylo pět a paradoxně právě děti bylo dostat do vzduchu snad jednodušší než dospělé. „Pamatuji si, jak jsem bral jednu holčičku a ta si to vyloženě užívala a bylo vidět, že má radost. To její maminka to prožívala hůř, stála na střeše a plakala, nejspíš strachy.“

Kromě dětí se podařilo před velkou vodou zachránit i tři psy a záchranáři při jejich transportu museli dost improvizovat. Navíc musel pilot rozhodnout, že je ochoten vzít zvířata na palubu. Nikdo totiž nemohl vědět, jestli nebudou například agresivní a nenapadnou členy posádky, pak by mohlo jít všem o život. To se ale v žádném z případů nestalo. Tým Lukáše Vejvara se podílel i na záchraně dobrovolných hasičů přímo z jejich cisterny, když jim proud odřízl veškeré únikové cesty.

Podrobnosti o záchraně z vrtulníku při povodních přinese pořad Spáleniště... příběhy hasičů. Pustit si ho můžete v tomto článku nebo na všech podcastových aplikacích.

Tagy:
pes Matěj Rychlý hasiči povodeň katastrofa záchrana Středočeský kraj střecha podcast povodně záplavy videopodcast Spáleniště... příběhy hasičů katastrofy, nehody a mimořádné události nehody a mimořádné události Lukáš Vejvar