Vlakové neštěstí u Českého Brodu: Záchranná akce byla jako scéna z M*A*S*H, vzpomínají hasiči

Srážka vlaků u Českého Brodu

Spáleniště, Náraz do poštovního vlaku - 12.10. v 15:30

Okolo jeli zrovna strážníci. Viděli odstavený poštovní vlak i osobák, který se řítil směrem k němu. Poté uslyšeli ohlušující náraz. Během pár vteřin jim bylo jasné, co se stalo, přivolali pomoc a mířili na místo. Z pole u Českého Brodu se 14. července 2020 stalo něco, co nápadně připomínalo třídírnu raněných, jakou jste mohli vidět například v seriálu M*A*S*H.

Na místo ihned mířili hasiči, ti museli rozdělit své síly. Nikdo nevěděl, jestli se zranění lidé v šoku nerozprchli po okolí, a tak udělali rojnici. Zbytek se snažil dostat zraněné z vlaku na pole, kde se skutečně třídili podle takzvané metody START. Ta určuje prioritu pomoci podle závažnosti raněných.

ČTĚTE DÁLE: Zemřeli v podzemním potoce. České hledače pokladů zabila změna počasí

„Uvnitř vozu byla i žena, která měla masivní krvácení z nohy. Na místě jsme jí ho zastavili turniketem a vynesli ji z vlaku ven,“ vzpomíná tehdejší velitel zásahu Roman Hejzlar. Ten se dosud s takhle rozsáhlou nehodou nesetkal, a jak vzpomíná, všechno se muselo řešit za pochodu. Na začátku prý na místě panoval chaos, postupně se ale udíleli jasné úkoly. Základem bylo postarat se o raněné. Některé odváželi vrtulníky, jiní skončili v sanitce. Desítky záchranářů přímo na poli ošetřovaly vystrašené a pomlácené lidi. Hasiči ale ještě museli zajistit vlak, aby se nepřevrhl, a hledali strojvůdce. Šance, že by přežil, byla ale pramalá.

„Nemohli jsme se k němu dostat, ta kabina byla zcela zdemolovaná tím nárazem, museli jsme tak povolat těžkou techniku, aby od sebe spojené vlaky odtrhla. I pak jsme se museli ke strojvůdci složitě prořezávat, první co jsme našli, byl kus těla,“ popisuje tehdejší velitel zásahu složitou akci. Vzpomíná přitom na neštěstí ve Studénce, kde se strojvůdce zachránil skokem do strojovny. Vyšetřování nehody ale ukázalo, že se schovat ani nemohl. Pravděpodobná příčina tragické srážky totiž byla ta, že strojvůdce nejspíš dostal infarkt, a právě proto nezastavil před odstaveným poštovním vlakem. Podrobnosti a detaily záchranné akce uvidíte v pořadu Spáleniště... příběhy hasičů. Startuje už v sobotu v 15:30 na CNN Prima NEWS.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Dvousetkilová bomba z Litvínova mohla zabíjet, bagrista už tu dávno nemusel být

Tagy:
Matěj Rychlý dopravní nehoda havárie podcast Český Brod železniční nehoda videopodcast Spáleniště... příběhy hasičů katastrofy, nehody a mimořádné události nehody a mimořádné události