Hrdina Russell. Pilot F1 vzdal závod a po hrozivé nehodě sprintoval soupeři na pomoc

Všem se v tu chvíli zatajil dech. I Georgeovi Russellovi, který nezaviněně způsobil dramatické chvíle. Čínský pilot Čou Kuan-jü se na začátku Grand Prix Velké Británie formule 1 ocitl jako na horské dráze. Jeho monopost se převrátil a byl koly vzhůru, v obrovské rychlosti proletěl štěrkem a nakonec skončil mezi bariérou a plotem chránícím tribunu. Hromadnou chválu shrábl ochranný rám halo, ale také Russell za reakci po nehodě.

Ti, kteří v neděli na okruhu Silverstone sledovali děsivou scénu, se shodli na jednom: Ještěže se v roce 2018 objevilo ve formuli 1 halo. Ochranný prvek, který zprvu nebyl příliš vítán. Piloti kvůli sloupku podpírajícím „svatozář“ mají ztížený výhled, novinka proto tehdy byla považována za nevkusnou, možná zbytečnou. O pár let později už si snad nikdo nemůže dovolit cokoliv namítat.

Halo nic neměnilo na tom, že incident, do kterého se dostal nováček seriálu Čou Kuan-jü, vyhlížel extrémně nebezpečně. Odehrál se hned na startu. Francouz Pierre Gasly zavadil o levé zadní kolo George Russella a ten ztratil kontrolu nad svým vozem. Monopost prudce naboural právě do čínského pilota, jenž se v tu chvíli ocitl na divoké horské dráze. Čouova formule udělala ve vzduchu otočku a od té chvíle už byl pilot stáje Alfa Romeo na dlouhé minuty hlavou dolů.

Zatímco startovní pole odbočilo v první zatáčce Abbey doprava, Čou ve velké rychlosti mířil v nepřirozené pozici rovně. Jen díky halo zůstala jeho hlava ochráněná od všech nárazů, pouze se všude kolem něj jiskřilo. Pak přeletěl bariéru a uvíznul mezi ní a plotem. Jako zázrakem se nic nestalo ani rodákovi ze Šanghaje, ani fanouškům, ani nedaleko postávajícím fotografům.

Tohle nechcete vidět

V první chvíli ale nikdo nevěděl, že Čou bude v pořádku. Russell z Mercedesu, který ho nechtěně poslal za bariéru, měl defekt pneumatiky. Ale kdyby chtěl, mohl pokračovat. Jenže on ohleduplně ihned zastavil a sprintoval se podívat k místu, kde byl uvězněný soupeř. „Neuvěřitelně děsivá nehoda nejen pro něj, ale také pro všechny na tribuně. Tohle nechcete vidět,“ hodnotil drama zpětně britský pilot pro televizi Sky. „Byl tam v té pozici zaseknutý. Nemohl nic dělat. Musíme zabránit tomu, aby se auto zaseklo v takové mezeře, v prostoru mezi bariérou z pneumatik a kovovým plotem. Byl tam uvězněný a neměl kam jít,“ dodal.

Vyčkával, a když traťoví maršálové ukázali palec nahoru na znamení toho, že je 23letý Čou při vědomí a hýbe se, byla na něm patrná velká úleva.

Za velkou péči a nezištnost si od fanoušků i expertů vysloužil respekt. Starostlivost ocenil rovněž Čou. „Znamená to pro mě hodně, Georgi,“ napsal. Ředitelstvím závodu ohlížejícím se na pravidla byl Russell „odměněn“ diskvalifikací. Není totiž povoleno opustit kokpit, pak se do něj vrátit a jet.

„Auto bylo trochu poškozené, ale nic, kvůli čemu by nemohlo pokračovat dál. Takže teď se ve mně mísí tolik různých emocí. Byl jsem opravdu nadšený, když jsem viděl, jaký mohl být výkon vozu,“ popisoval kolega Lewise Hamiltona. Když se chtěl vrátit do závodu, už našel auto na valníku.

Pro Russella tímto skončila úctyhodná série. Při své premiérové sezoně v Mercedesu dokázal v prvních devíti závodech skončit vždy mezi nejlepší pětkou. Až doma na Silverstonu vyklidil za nešťastných okolností nejlepší pozice.

Tagy:
pneumatika nehoda Mercedes-Benz Formule 1 havárie Silverstone motorismus sport George Russell halo Grand Prix Velké Británie Čou Kuan-jü Guanyu Zhou