Kašlal jsem na policisty, popsal hrdina z Roztok. Z ohnivého pekla vynesl 14 seniorů

Při požáru v Roztokách pomáali vynášet seniory i dobrovolníci

Hrdina pomáhal hasičům v Roztokách

Evakuace klientů alzheimer centra byla pro hasiče nesmírně náročná. Seniory museli nosit v náručí po žebřících. Klienti byli totiž zmatení, někteří byli v šoku a většina z nich byla nepohyblivých. Objevili se ale i hrdinové, kteří hasičům pomáhali. Svědci požáru se přímo zapojili do evakuace. S jedním ze zachránců CNN Prima NEWS mluvila.

Třásly se mu ruce, klepal se mu hlas, v očích měl slzy. „Bylo nás málo. Všichni si asi mysleli, že to bude něco malého, akorát, že to začalo hořet rychleji. Byli tady policajti, ze začátku nás k tomu nechtěli pustit, jeden jim dokonce spadnul. Tak už jsem se naštval, kašlal jsem na ty policajty a začal jsem je nosit. A sám jsem odnosil asi 14 lidí. Pak už jsem nemohl,“ popsal muž.

I když se nebál riskovat a nasazoval své zdraví, sám si vyčítá, že nezachránil ještě dvě poslední ženy. Navíc štábu Krimi zpráv i popsal situaci, při které se zřejmě personál přepočítal v počtu klientů. „Počítala to tam ta paní od nich a ta řekla, že to je v pořádku, proto mě pak zastavil ten velitel. Takže nevíte, jestli někdo počítal nebo nepočítal,“ podivoval se.

Nikdo zřejmě nikdy nezjistí, zda by hasiči s dobrovolníky dokázali pomoci i poslední trojici, kterou nalezli hasiči až po pěti hodinách hašení. Ženy byly totiž v nejzazších částech budovy zasažené požárem. Dvě z nich zemřely, třetí dlouhé hodiny v plamenech přežila. Na to, kdo počítal evakuované, jsme se ptali i ředitele centra.

„Počítání evakuovaných osob neprováděl žádný náš zaměstnanec, ale složky IZS.Podle mého názoru odvedli při zásahu vysoce profesionální práci. Pravdivost vaší informace nemohu potvrdit, nemám k tomu potřebné informace,“ uvedl ředitel zdravotního centra Radek Žadník.

Jestli někdo z alzheimer centra předal nepřesnou informaci záchranářům, teď budou vyšetřovat policisté.

Tagy: