Co stojí za tragickým požárem v Roztokách? Policie má zřejmě svědecké vodítko

Hasiči provádí likvidační práce po požáru v Roztokách.

Reportér Matěj Rychlý mapuje situaci po tragickém požáru v Roztokách

V alzheimer centru v Roztokách u Prahy, které ve středu večer zachvátil rozsáhlý požár, rekonstruovali dělníci plynovou kotelnu. Pro vyšetřovatele je to důležitá informace, kterou musejí prověřit. Policie začala požár šetřit pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti. Při tragédii zemřeli dva lidé a 55 jich utrpělo zranění.

„Pracujeme v tuhle chvíli se všemi verzemi, nicméně svědecké ohnisko máme v podstřešní části, v místě, kde byla plynová kotelna a docházelo k rekonstrukci, kdy firma tu kotelnu přesouvala do suterénu. To znamená, že nahoře demontovala jednotlivé komponenty kotelny a přesouvala je dolů,“ uvedl vyšetřovatel Libor Pospíšil.

Podle něj to obnášelo svářečské práce nebo třeba broušení. „Je to pro nás jedna z klíčových informací, protože samozřejmě okruh příčin vzniku požáru se nám o toto rozšíří a my to samozřejmě musíme prověřit,“ dodal Pospíšil.

Zasahovalo přes sto hasičů

Požár v centru vypukl ve středu kolem 19:00. Hasiči nejdříve vyhlásili druhý stupeň poplachu, který postupně zvýšili na nejvyšší, čtvrtý stupeň požárního poplachu. S požárem bojovalo až 23 jednotek, tedy téměř 100 hasičů, a seniory z hořící budovy v Nádražní ulici evakuovali po nastavovacích žebřících.

Budovu totiž oheň podle mluvčí hasičů Terezy Sýkory Fliegerové zcela zasáhl a vnitřkem je už nebylo možné dostat ven. Při zachraňování seniorů z hořícího alzheimer centra podle starosty Jakoba výrazně pomohli dobrovolníci, kteří se zapojili do evakuace. Podle hostinského z nedaleké restaurace se do evakuace zapojili i hosté, kteří zrovna seděli na zahrádce.

Požár hasiči dohašovali celou noc, přičemž pod kontrolu jej dostali kolem dnešních 4:00. Právě při dohašovacích pracích hasiči objevili dva mrtvé, předtím záchranáři evidovali pět desítek zraněných. Většina z nich byla zraněna lehce, dva lidé jsou podle záchranářů v kritickém stavu.

Tagy: