Boj o život minutu po minutě. Jak zachránit člověka při dopravní nehodě?

Záchrana života

Jak zachránit člověka při dopravní nehodě?

Web Krimi Plzeň zveřejnil video s dopravní nehodou, kdy náhodní lidé zachránili život řidiči pohotovou reakcí. Zkušená záchranářka popsala minutu po minutě, jak při takové situaci co nejúčinněji reagovat.

Hned po nehodě člověk zavolal na tísňovou linku 155, kde operátorka získala informace, jak se nehoda stala. Volající nahlásil, že muži se za volantem udělalo špatně.

Auto bylo převrácené, a tak se ho posádky z okolních vozů snažily otočit zpět na kola, dostat se k muži a vyprostit ho. „Pokud by došlo k těžkému zranění vlivem dopravní nehody, tak by lidé neměli muže vyndávat, aby nedošlo k dalším zraněním, porušení páteře a podobně,“ upozornila záchranářka.

Volající člověk operátorce popsal, že auto už je na kolech a že je možné řidiče vytáhnout ven. „To udělali a byli opakovaně dotazovaní operátorkou, zda dýchá a jakou má barvu v obličeji, což jsou typické otázky v bezvědomí, které u muže přetrvávalo. I když se zprvu zdálo, že pán dýchá, nebylo tomu tak,“ popsala záchranářka.

Zachránili mu život tím, že neotáleli

Po nějaké době se zjistilo, že barva v obličeji muže není ideální, že lehce promodrává. A tak jej lidé položili na rovnou položku – na zem, a začali mu mačkat hrudník. Od operátorky dostali instrukce, jakou frekvencí, do jaké hloubky. A v případě, že se kdokoliv unaví, tak aby se vystřídali.

Volající neustále komentoval situaci, jak to vypadá, že dochází ke kvalitní resuscitaci a že se zachránci střídají. Hovor trval přibližně dvanáct minut a lidé byli instruováni po celou dobu, až do příjezdu záchranných složek. „Po celou dobu prováděli velmi kvalitní laickou resuscitaci, kdy se jim podařilo udržet oběh nemocného. „Lidé pánovi zachránili život tím, že neotáleli, dostali ho z vozu a nečekali na příjezd profesionálů,“ okomentovala záchranářka.

Řidič měl zástavu srdce

„Posádky tří aut se v resuscitaci střídaly, dokud nepřijelo auto dobrovolných hasičů. Ti resuscitaci převzali. Vzápětí na místo přijela i záchranka. Pohotovost a odhodlání těchto lidí muži zachránily život," uvedl web Krimi Plzeň.

Řidič při havárii podle tiskové mluvčí záchranářů zranění neutrpěl, naopak dle všeho havaroval následkem náhlého zhoršení zdravotního stavu, konkrétně zástavy srdce. A právě včasná laická resuscitace muži nejen zachránila život, ale také minimalizovala hrozbu případných komplikací.

Tagy: