Hrdinové nehody vlaku s kamionem v Olomouci. Dvojice zabránila tragédii, lidé jim děkují

V Olomouci došlo ke srážce kamionu s vlakem.

Srážka vlaku a kamionu v Olomouci

Nebýt jejich pohotové reakce, mohla srážka vlaku s kamionem ve stanici Olomouc-Bělidla skončit tragédií. Řeč je o vlakvedoucím a strojvedoucím, kteří dokázali evakuovat všechny cestující z havarované soupravy, která po srážce vzplála. „Hrdinové, museli ovládnout situace,“ zní chvála a uznání, které se po jejich činu vzedmuly.

„Chtěl bych vyjádřit obrovský dík našemu vlakvedoucímu a strojvedoucímu, kteří díky své pohotovosti evakuovali cestující z hořícího vlaku, který vzplanul po střetu s kamionem na přejezdu v Olomouci,“ napsal na sociální síti X Michal Krapinec, generální ředitel a předseda představenstva Českých drah.

„Díky jejich rychlé reakci nedošlo k tragédii. Jsem nesmírně pyšný, že máme takové kolegy Českých drah v našem týmu,“ dodal. Ke srážce vlakové soupravy a kamionu došlo v úterý ráno, dle mluvčího Drážní inspekce Martina Drápala přesně v 8:21 na přejezdu se světly bez závor v Divišové ulici.

ČTĚTE TAKÉ: Hrdina z Rhodu: Turista zachraňoval lidi z ohnivého pekla. Stejně se nerad opaluju, řekl

„Na přejezdu ve stanici Olomouc-Bělidla došlo ke střetu vlaku Českých drah s kamionem, následkem čehož vznikl požár vlaku. Díky rychlé reakci vlakvedoucího a strojvedoucí byli všichni cestující včas evakuováni. Podle zatím dostupných informací jsou naši kolegové nyní v péči lékařů. Na místě probíhá zásah složek IZS,“ informovaly České dráhy na sociálních sítích dopoledne.

Jednotka drážních hasičů z Přerova zasahuje spolu se složkami IZS u dopravní nehody, která se stala dnes na železničním...

Posted by Hasičský záchranný sbor Správa železnic, státní organizace on Tuesday, October 17, 2023

Obrovský respekt

Jak informovali hasiči, vlakem cestovaly zhruba tři desítky osob. Ve chvíli, kdy přijeli na místo, byli lidé z vlaku již evakuování – právě díky pohotovosti vlakvedoucího a strojvedoucího. „Na to se nepřipravíš nikdy, ale pokud to přijde, musíš vědět, co dělat. Obrovský respekt, vlakvedoucímu i strojvedoucímu. Jsou to hrdinové – museli ovládnout situaci a jak je vidět, udělali to dobře,“ zní na sociálních sítích chvála. „Poklona vlakvedoucímu a strojvedoucímu,“ napsal další uživatel.

Podle krajské záchranné služby ošetřili záchranáři na místě pět lidí, z toho čtyři byli transportováni do Fakultní nemocnice Olomouc na oddělení urgentního příjmu. „Dvě osoby se nadýchaly zplodin z hoření, jedna cestující utrpěla pohmoždění krční páteře a řidič kamionu utrpěl úraz hlavy s otřesem mozku. Vše lehká zranění, nikdo nebyl zasažen požárem ani nebyl usmrcen,“ upřesnili záchranáři na sociální síti X.

Příčinou mohutného požáru po střetu byla protržená palivová nádrž na vlakové soupravě. „Při dopravní nehodě se protrhla palivová nádrž na vlakové soupravě a požár se následně rychle rozšířil na všechna tři vozidla,“ sdělila mluvčí hasičů Lucie Balážová.

Tagy: