Hrdinský čin turistů z Nizozemska: Zachránili dívku, která chtěla skočit z Karlova mostu

Předseda regionální organizace TOP 09 Praha 1 Giancarlo Lamberti se stal svědkem pokusu o sebevraždu – mladá žena původem z Ukrajiny chtěla skočit z Karlova mostu v Praze. Trojice turistů a následně i zmíněný politik jí v tom však zabránili.

„V pátek 10. února po třetí hodině ranní jsme přijali oznámení o ženě, která chce údajně skočit z Karlova mostu a spáchat sebevraždu. Ještě před příjezdem hlídky jí tento čin oznamovatelé rozmluvili a vzali ženu do bezpečného prostoru,“ sdělil pro CNN Prima NEWS policejní mluvčí Richard Hrdina.

ČTETE TAKÉ: Horor v dovolenkovém ráji. Miminko po infekci bojuje o život, letěla pro něj dětská JIP

Náhoda neexistuje. Včera se mě Miloš Říha ptal, zda znám sochu sv. Kryštofa na Karlově mostě. Odpověděl jsem, že ne....

Posted by Giancarlo Lamberti on Friday, February 10, 2023

Na místě zoufalé ženě pomohli turisté z Nizozemska. Na Facebooku o tom informoval předseda regionální organizace TOP 09 Praha 1 a zároveň svědek události Giancarlo Lamberti. „Byla tam mladá dívka, která stála na kraji mostu a byla připravena skočit dolů. Zabránili jí v tom primárně tři mladí kluci. Na poslední chvíli, když byla připravena skočit a měla k tomu nakročeno, tak se podařilo ji chytnout a strhnout zpátky do bezpečného místa,“ popsal.

Pomáhal překládat

Jelikož dívka nemluvila anglicky, turisté ho požádali o pomoc s překladem. „Zjistili jsme, že se jedná o mladou dívku z Ukrajiny. Nejdříve popírala sebevražedné sklony, ale pak skutečně přiznala, že před skokem začala počítat do tří. Když byla u čísla tři, tak se jim povedlo ve skoku úspěšně zabránit,“ uvedl dále Lamberti.

Podle policie se jednalo se o ženu narozenou v roce 2004. Svědci události pak zavolali policii. „Následně byla předána záchranné službě, která jí převezla na vyšetření do nemocnice,“ pokračoval mluvčí policie.

„Do příjezdu jsme s dívkou komunikovali a uklidňovali ji. Podařilo se nám ji udržet na jednom místě a zachovat klid, čímž jsme se bezpečně dočkali příjezdu policie. Nyní je dívka v bezpečí. Klukům z Nizozemska bych přál příjemnější první návštěvu Prahy, ale patří jim ohromné poděkování za záchranu lidského života. Jsou to hrdinové,“ konstatoval Lamberti.

V příspěvku dodal, že náhoda neexistuje. Na místo, kde k incidentu došlo, totiž směřoval kvůli rozhovoru s kamarádem. „Ptal se mě, zda znám sochu sv. Kryštofa na Karlově mostě. Odpověděl jsem, že ne. Svatý Kryštof je patronem poutníků, řidičů, návštěvníků hor, horníků i záchranářů. Svatý Kryštof je rovněž považován za přímluvce od nenadálé smrti. Proto podle legendy ranní pohled na jeho vyobrazení zaručuje celodenní nezranitelnost. Šel jsem tak z Kampy domů přes Karlův most, abych se na sochu podíval. Vůbec jsem však nepočítal s tím, co se stane hned vedle daného místa,“ dodal.

Tagy: