Od kašle k amputacím. Olympijský šampion dál bojuje o život, podle tabulek už měl být mrtvý

Minimální šanci na přežití dávali lékaři olympijskému vítězi Romanu Kostomarovovi poté, co byl hospitalizován s těžkým zápalem plic. Následné amputace byly jedinou možností, jak se ho pokusit zachránit. Vše přitom začalo mírným kašlem, popsala jeho manželka – také známá „tanečnice z ledu“ – Oksana Domninová. Na začátku týdne se Kostomarovův stav prudce zhoršil kvůli selhání orgánů, nyní už je situace podle vedoucího lékaře moskevské nemocnice mírně lepší.

Ruská média přinášela v posledních dnech odlišné informace o tom, o jaké končetiny a o jaké jejich části Kostomarov přišel. Olympijskému šampionovi z Turína, dvojnásobnému mistru světa a trojnásobnému vítězi zlata z mistrovství Evropy byla nejpravděpodobněji amputována kompletní levá noha, spodní část pravé a větší či menší zákrok byl třeba na obou horních končetinách.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pljuščenkova žena pálila do dopingové hříšnice. Sama způsobila poprask děsivým číslem

„Chtěla jsem se příliš nezabývat tím, co se nyní děje v médiích,“ cituje partnerku krasobruslaře Oksanu Domninovou web Sports.ru. „Doteď jsem nepovažovala za správné cokoliv komentovat. Ale všichni blízcí Romana jsou zděšení tím, co se píše,“ pokračovala.

Ve chvíli, kdy začal zápal plic, jejího manžela prý jen lehce bolela levá ruka a bral protizánětlivé léky a také medikamenty bránící tomu, aby se nemoc rozjela.

„Roman se necítil špatně a napřed byl jediným příznakem mírný kašel, který se objevil začátkem ledna,“ vrátila se na start nového roku, kdy ještě Kostomarov vystupoval v ledové revue, ačkoliv se necítil úplně fit. „Nemyslím si, že je to něco abnormálního, my sportovci děláme svoji práci, i když máme horečku. Dokud máme sílu, jdeme do akce. Za sebe mohu říct, že 30. prosince jsem ležela s teplotou 39 °C a o den později jsem již vystupovala. Pro krasobruslaře je to běžné,“ přidala svoji zkušenost Domninová.

Za několik dní ale Kostomarov už sílu neměl. Byl hospitalizován s těžkým zápalem plic a po několika dnech na přístrojích se rozjela sepse. „Můj manžel byl ve velmi vážném stavu, všechno šlo do extrému. S takovými hodnotami běžně lidé nepřežívají. Můj manžel se znovu narodil. A to, že je teď s námi, je velký zázrak a zásluha lékařů, velké štěstí. To je pro nás to nejdůležitější,“ dodala, aniž by mluvila o rozsahu amputací.

O něm nehovořil ani vedoucí lékař moskevské nemocnice, ve které se hvězdný krasobruslař nachází, Denis Procenko. Ale potvrdil, že laboratorní parametry 46letého Kostomarova prakticky pohřbívaly. Amputace byla jediným řešením. Ani po zásadním zásahu ale neměl podle Procenka vyhráno. Lékaři se kvůli fibróze obávají i o jeho levou plíci. A do toho selhávaly další orgány.

„Za posledních 48 hodin už orgány pomalu začínají opět fungovat, například včetně ledvin. Předtím několikrát selhaly. Byly problémy především s plícemi a se srdcem,“ popsal Procenko pro Sport RBC.

Tagy: