Hřib: Preferuji méně šikany občanů a více osobní odpovědnost. Opatření nefungují

Zdeněk Hřib

Tisková konference Zdeňka Hřiba a Petry Peckové

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) a středočeská hejtmanka Petra Pecková (STAN) na společné tiskové konferenci uvedli, že budou vzájemné kroky ohledně konce nouzového stavu koordinovat. Shodli se však, že ministerstvo zdravotnictví nejdříve musí přijít se svým plánem.

„Pro nás je důležité, co vydá ministerstvo zdravotnictví. Budeme to koordinovat mezi Prahou a Středočeským krajem. Některá ze současných opatření zcela zjevně nefungují. Je zjevné, že je tady něco špatně, jelikož patříme k těm nejhorším zemím. Osobně preferuji méně šikany občanů a více osobní odpovědnosti,“ řekl Hřib.

Hejtmanka ubezpečila veřejnost, že kolaps zdravotní péče nehrozí. „Chtěla bych všechny ubezpečit, že situaci zvládneme, že se postaráme o zdravotní péči, nemůžeme povolat příslušníky armády, ale na druhou stranu není potřeba nouzový stav, aby příslušníci pomáhali v nemocnicích,“ řekla Pecková.

Hřib dále uvedl, že se Pražané doposud chovali zodpovědně. „Praha vycházela v číslech velice dobře, lidé se chovají zodpovědně. Připomínám, že jsou zdarma antigenní testy. Lidé tak mohou přispět k řešení situace tím, že se nechají testovat,“ doplnil primátor.

Stav nebezpečí

Společné prohlášení hejtmanů a primátora ohledně stavu nebezpečí zveřejnila středočeská hejtmanka Petra Pecková (STAN) na Twitteru. Kromě hejtmanů a primátora za Starosty a Piráty se k prohlášení připojil pardubický hejtman Martin Netolický (3PK).

Stav nebezpečí by měl být vyhlášen po 14. únoru, kdy končí nouzový stav. „Stejný postup budeme navrhovat i ostatním krajům na dnešním on-line mimořádném jednání v rámci Asociace krajů ČR,“ uvedli hejtmani a pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) v prohlášení.

Stav nebezpečí je podle nich slabší právní oporou pro krizová opatření. „Je to ale příležitost k posouzení smysluplnosti dosavadních opatření,“ uvedli. Kraje apelují na vládu, aby v případě neprodloužení nouzového stavu například zajistila jiný způsob, jakým může pomáhat armáda v nemocnicích.

Tagy: