Hřib: Rekonstrukci Barrandovského mostu brzdí překvapení. Prokop se pozastavil nad její cenou

Zdeněk Hřib (Piráti) a Ondřej Prokop (ANO)

360° - 10.10. v 22:26

Rekonstrukci Barrandovského mostu brzdí překvapení, je v mnohem horším stavu, než se předpokládalo. Řekl to náměstek primátora pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti) v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Komplikace oprav se nelíbí opozičnímu zastupiteli Prahy Ondřeji Prokopovi (ANO). Pozastavuje se i nad zvýšením ceny.

Letošní opravy Barrandovského mostu začaly v březnu a potrvají do podzimu. Rekonstrukce jedné z nejvytíženějších komunikací v Praze se oproti původním plánům protáhne. Začátkem září se navíc ukázalo, že bude téměř dvakrát dražší. Místo 594,5 milionu bude stát zhruba 1,14 miliardy korun. Důvodem má být velmi špatný stav původní konstrukce, inflace nebo použití modernějších technologií.

ČTĚTE TAKÉ: Nové ministry ani neznáme, kritizovali výběr Schillerová s Okamurou. Kovářová je představila

Podle náměstka primátora pro dopravu Zdeňka Hřiba (Piráti) se během rekonstrukce zjistilo, že je most v mnohem horším stavu, než se původně předpokládalo.

Zejména severní část mostu, která byla postavena na konci osmdesátých let. „Kvůli těmto překvapením, která se nově objevila, hrozilo, že bychom museli opravovat boční konzole mostu,“ vysvětlil Hřib.

Oprava se prodražila kvůli použití speciálního betonu s mnohem vyšší pevností a odolností. Díky němu se prý rekonstrukci podaří dokončit rychleji a bez dalšího zdržení. „Pokud nám bude počasí nakloněno a ještě v listopadu bude trochu teplo, tak se to stihne ještě letos,“ slíbil náměstek. „Ano, stojí to nějakou korunu navíc, ale drtivá většina navýšení ceny jde právě na vrub nákupu a pokládky inovativního betonu,“ shrnul.

Prokop označil rekonstrukci za „zpackanou“. Nejvíce mu na ní vadí navýšení rozpočtu na opravy. „Za to mohly být třeba dvě základní školy anebo celá řada silnic. Myslím, že je tam pochybení,“ řekl pražský zastupitel ve vysílání CNN Prima NEWS. „Mělo se to zkontrolovat a navýšení nemuselo nastat,“ dodal.

Pražany podle Prokopa v souvislosti s opravami trápí i další uzavírky, které způsobilo prodloužení rekonstrukce.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Chci být šéfem Pirátů, řekl náměstek primátora Prahy Hřib. Mají být liberální středovou stranou

Tagy:
rekonstrukce Zdeněk Hřib CNN Prima NEWS Česká pirátská strana ANO 2011 oprava Praha Barrandovský most Ondřej Prokop ekonomika, obchod a finance stavebnictví a nemovitosti