Nové ministry ani neznáme, kritizovali výběr Schillerová s Okamurou. Kovářová je představila

Alena Schillerová a Věra Kovářová v pořadu 360° na CNN Prima NEWS

360° - 9.10. v 22:26

Nového ministra pro místní rozvoj Petra Kulhánka (STAN) v podstatě neznám. V pořadu 360° to řekla předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová. A jméno nového ministra průmyslu a obchodu Lukáše Vlčka (STAN) jsem dnes slyšel poprvé zase já, dodal předseda SPD Tomio Okamura. Věra Kovářová (STAN) ve vysílání CNN Prima NEWS nové ministry obhajovala. Podle ní mají dostatečné kompetence na vedení svých resortů.

Podle Schillerové nemají noví ministři šanci dostat takzvaných 100 dnů hájení, protože by již bylo téměř před volbami. „Pana Kulhánka, což je bývalý hejtman Karlovarského kraje a letos tam drtivě prohrál, v podstatě neznám. Kromě televize jsem ho nikdy neviděla. Ani nevím, jestli má dostatečnou kvalifikaci zvládnout ten největší problém, který na ministerstvu je, tedy digitalizaci stavebního řízení,“ řekla Schillerová.

ČTĚTE TAKÉ: Měl by vědět, co je kilowatt, zpochybnil Fiala z SPD výběr Vlčka. Kučera ocenil jeho zkušenost

Kovářová míní, že kompetence k vedení resortu Kulhánek má. „Má jasnou představu o tom, co bude jeho úkolem, a to je dovést ke zlepšení a stabilizaci digitalizace stavebního řízení. Dalším velmi důležitým úkolem je samozřejmě pomoc při obnově oblastí postižených povodní,“ pronesla Kovářová. Ministra zná dle svých slov mnoho let a je prý „pracovitý, má analytické myšlení a je velmi odolný vůči stresu“.

Podobně jako Kulhánka vnímá Schillerová také nového šéfa resortu průmyslu a obchodu. „Byla jsem hrozně překvapená, když nám předseda rozpočtového výboru sděloval, že v něm pan Vlček končí. Ani jsem nevěděla, že v tomto výboru byl. Za ty tři roky jsem si ho prostě nevšimla,“ sdělila na adresu nástupce Jozefa Síkely (za STAN).

„Možná je to tím, že jste se v rozpočtovém výboru soustředila více sama na sebe než na své kolegy,“ reagovala na její slova Kovářová. „Pan ministr Vlček má za sebou skvělou kariéru ve svém regionu jako starosta. Dále se samozřejmě také účastnil na mnoha projektech s panem bývalým ministrem Síkelou,“ dodala.

Vlčka prý ale nezná ani Okamura. „Jeho jméno slyšel poprvé v životě, protože jsem jej nikdy neviděl vystupovat. Není členem hospodářského výboru, dokonce ani žádného hospodářského podvýboru,“ rýpl si šéf SPD. Že dříve spolupracoval s bývalým ministrem Síkelou je podle něj „snad ta nejhorší zpráva pro občany“.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Výborné vztahy mezi Prahou a Varšavou. Češi jsou u nás nejvítanějšími hosty, vzkázal Tusk

Tagy:
politika Alena Schillerová Tomio Okamura Karlovarský kraj ANO 2011 Starostové a nezávislí Věra Kovářová vláda Petr Kulhánek Svoboda a přímá demokracie Jozef Síkela politický proces Lukáš Vlček ministr průmyslu a obchodu České republiky ministr pro místní rozvoj České republiky politické strany a hnutí