Další hádka u Pirátů. Peksa si zavařil iniciativou Progresivní Česko. Hrozí mu vyloučení?

V popředí Mikuláš Peksa, za ním pak Ivan Bartoš, Marcel Kolaja či Jan Lipavský

Hřib kandiduje na předsedu Pirátů

Měl by Mikuláš Peksa kandidovat na předsedu Pirátů, nebo by měl stranu opustit? Právě o tom Piráti hlasují na svém fóru. Výsledek ankety zatím vychází v neprospěch Peksy. Někteří členové ho ostře kritizují za spojení s iniciativou Progresivní Česko, kterou podepsali někteří exministři za sociální demokraty, členové Zelených i zástupci ultralevice z řad Budoucnosti. Pirátský europoslanec upozorňuje, že Progresivní Česko není novou politickou stranou. Vznik koaličního projektu ale nevyloučil.

Podnět, pod nímž se mají Piráti vyjádřit podle toho, jak vnímají aktivity Mikuláše Peksy, vložil na stranické fórum Petr Vileta. Členové se mohou v anketě mimo jiné vyslovit pro možnost, že by Peksa měl kandidovat na předsedu strany, i pro variantu, že by měl opustit Piráty. Tuto výzvu zatím zvolila nadpoloviční většina hlasujících. Dalších zhruba 15 procent konstatuje, že „Peksa nemá právo vystupovat jménem Pirátů v iniciativě Progresivní Česko“.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Spojování levice odstartovalo. Odpadlík Petříček, Pirát i Zelení zakládají Progresivní Česko

Viletův podnět znovu rozproudil debatu, kterou Piráti v posledních týdnech probírají často – tedy kam se má strana ideologicky ubírat. „Máme nějaké levicové a zelené cíle? A nedojeli jsme právě na to, že to lidi nebere? Peksa nás zatahuje mezi levičáky a Zelené. Je to od něj minimálně neuvážené jako kdysi jeho pelmeně (Peksova návštěva ruské ambasády v roce 2018, pozn. red.). Až tito lidé začnou vyvíjet protipirátskou činnost a my už s nimi budeme mediálně spojováni, bude pozdě,“ varoval Vileta.

Narážel tak na vznik iniciativy s názvem Progresivní Česko, kterou kromě Peksy podepsali dva exministři za sociální demokraty Tomáš Petříček a Jiří Dienstbier i představitelé Zelených, hnutí Budoucnost a strany Volt. Společně volají po spojení progresivních sil. Rovněž chtějí vytáhnout do boje proti konzervativním silám, které podle nich aktuálně v Česku dominují.

Vileta není jediným Pirátem, který kroky Peksy kritizuje. Někteří členové, kteří by si přáli posun strany zleva více do středu, varují zejména před hnutím Budoucnost. „Nalevo od Budoucnosti je ještě Levice. Ti kromě zničení Izraele chtějí zničit i Ukrajinu. Čtvrtá extrémně levicová strana už jistě v ČR uspěje... Jako komunismus,“ glosoval vývoj člen pirátské kontrolní komise Jakub Backa. „Miki kritizoval koalici se STAN a pak přijde s tímhle?“ podivoval se člen olomouckých Pirátů Jan Štěpánek.

Část Pirátů se naopak Peksy zastala. Někdejší europoslanec zaslal Viletovi následující vzkaz: „To jsou takové ty momenty, kdy i Petr Vileta zjistí, že není Peksova maminka a že nebude rozhodovat o tom, kdy a s kým chodím ven. Zcela respektuji, Petře, pokud se rozhodneš mě heroicky odvolat z nějaké mé funkce. Má to jeden jediný problém – jsem jen řadový člen. Neexistuje funkce, ze které bys mě mohl odvolat.“

Vileta ve své reakci upozornil, že Peksu z žádné funkce odvolávat nechce. „Z funkce tě odvolali voliči v eurovolbách. Zůstala tam za nás jedině Markéta (Gregorová), jelikož převážně mluvila o lidských právech a ruské agresi. Naopak se ani dvoumetrovou tyčí nedotkla Green Dealu. Nechci tě odvolávat ani vylučovat, jen se ptám, zda si Piráti myslí, že jsi pro ně přínosem, nebo spíš břemenem,“ uvedl plzeňský Pirát.

VIDEO: Putin cpe peníze do nesmyslné války, sdělil Peksa. Sankce nefungují, Rusové nechudnou, říká Turek

Peksa dal na pirátském fóru jasně najevo, že Progresivní Česko není novou stranou. „Chápu po odchodu Honzy Lipavského určitou nervozitu. Nemusíte mít strach, žádná nová strana nevzniká,“ sdělil s tím, že by podle něj přesto bylo vhodné spolupracovat s lidmi, jako jsou Tomáš Petříček, Jiří Dienstbier, Tomáš Mígl (Zelení) či Jakub Kovařík (Budoucnost).

Již před odchodem Pirátů z vlády Peksa hovořil o tom, že by stranu mohl zachránit rebranding značky. „Je mi stydno, že musím zrovna tohle uvést jako příklad, ale podívejte se na KSČM. Tři roky zpátky jsme si mysleli, že jsou vyřízení. A oni místo původní značku komunisti schovali za nové Stačilo!. Výsledek je v krajích vidět,“ uvedl.

„Ještě je cesta, jak se z té pasti vymotat, i když je hodně těžká. Chybí tu někdo, kdo by dokázal vůči vládě nabídnout alternativu a zachránil tuhle zemi před Babišovým i Fialovým vládnutím. Buď do takové pozice nějakým chytrým rebrandingem spojeným s budováním koalice neparlamentních stran vklouznou Piráti, nebo i oni budou po příštích volbách neparlamentní stranou,“ doplnil.

Ve středu Peksa také upozornil, že Zelené čeká začátkem listopadu stranický sjezd. Ve stejný víkend si Piráti budou volit nového předsedu. „Zelení si někoho zvolí do předsednictva. Pokud ti lidé budou říkat, že chtějí polévat obrazy omáčkou, pak si nemáme co říct. Můžou ale také říkat, že chtějí stejně jako my vypnout dotace Křetínskému a Tykačovi. Pokud existuje nějaká obsahová shoda, má smysl se o ní bavit,“ zmínil.

Kdyby možnost „Peksa by měl opustit Piráty“ získala ve vlákně založeném Viletou silnou podporu, mohl by se z ní teoreticky stát oficiální návrh. Pokud by jej Piráti podpořili, rozhodovalo by pak celostátní fórum strany.

Tagy: