Hrnčíř: Utajovat návrh rozpočtu je absurdní. Zavání to diktátorskými manýry, řekl Valeš

Jan Hrnčíř a Lukáš Valeš

360°, Pavla Pivoňka Vaňková, Cyril Svoboda, Thomas Kulidakis, Lukáš Valeš, Jan Hrnčíř - 8.7. v 22:00

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) nechce zveřejnit návrh rozpočtu na příští rok. „Přeřadit návrh státního rozpočtu do režimu ‚tajné‘ je absurdní, to tu ještě nebylo,“ řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Jan Hrnčíř (SPD). Rozhodnutí ministra financí příliš nechápou ani komentátoři. Podle politologa Lukáše Valeše to zavání „diktátorskými manýry“.

Komentátor Thomas Kulidakis připomněl, že návrh rozpočtu na další rok ministr financí obvykle zveřejnil. „Mělo by to být veřejné. Je to důležité jak pro společnost a firmy, tak pro domácnosti, protože potřebují plánovat a znát dopředu alespoň odhad toho výhledu,“ popsal ve vysílání CNN Prima NEWS. Dodal, že tajení aktuálního návrhu rozpočtu je horší než zločin. „Je to prostě chyba,“ nechal se slyšet.

ČTĚTE TAKÉ: Schillerová řekla o zvýšení daní pravdu, míní Feranec. Podle Kohajdy by novela neprošla

„Vytváří se tu image jakési černé skříňky, kdy veřejnost nemá mít právo na vnitřní informace o tom, jak se věci mají,“ řekl Valeš s tím, že na tyto informace mají občané právo. „A poprvé bez ohledu na to, jestli vlády byly levicové nebo pravicové, se tu za těch 35 let sáhlo k něčemu, co silně zavání manýry z diktátorských režimů,“ dodal politolog.

Rozpočet v „utajeném režimu“ se nelíbí ani opozici. „Já jenom čekám, že premiér Fiala vystoupí a řekne, že se to udělalo kvůli tomu, aby to třeba nezneužilo Putinovo Rusko nebo něco podobného. Mně to přijde opravdu jako naprostý nonsens,“ popsal v pořadu 360° Jan Hrnčíř s tím, že je to „novum, které nedává smysl“.

Debaty bez PR divadla

„Debaty o státním rozpočtu a jeho projednávání probíhají zcela v souladu se zákonem. Nejsou tam žádné tajnosti, jak nás torpéduje opozice, a především členové nebo poslanci hnutí ANO,“ bránila se místopředsedkyně poslaneckého klubu STAN Pavla Pivoňka Vaňková.

„To, že nedochází k PR divadlu, kdy se jednotliví ministři střídali u ministryně financí, jako to bylo v předchozích vládách, vidím jako velmi přínosné,“ dodala. Podle ní je celá situace především v kompetenci ministra financí a představitelů vlády.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Hádka o digitalizaci. Je to megaprůšvih, nařkl Havlíček Bartoše. Sprosté lži, opáčil ministr

Tagy:
státní rozpočet ODS SPD Zbyněk Stanjura vláda komentátoři 360° Jan Hrnčíř Lukáš Valeš Thomas Kulidakis Pavla Pivoňka Vaňková