Schillerová řekla o zvýšení daní pravdu, míní Feranec. Podle Kohajdy by novela neprošla

Členové sněmovního rozpočtového výboru Milan Feranec (ANO) a Michael Kohajda (za KDU-ČSL)

360° (184)

Alena Schillerová měla pravdu, když v Partii Terezie Tománkové uvedla, že vláda plánuje další daňový balíček. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to řekl člen sněmovního rozpočtového výboru Milan Feranec (ANO). Fakt, že to bylo zmíněno v důvodové zprávě novely, připustil i Michael Kohajda (za KDU-ČSL). Podle něj šlo ale jen o „přílišnou horlivost některých úředníků“. Navíc prý nešlo o finální návrh a novela by neprošla.

Vláda připravuje další daňový balíček, řekla v nedělní Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS exministryně financí Alena Schillerová (ANO). Podle ní chce připravit daňové poplatníky o miliardy korun v souvislosti s pronájmy majetku. „Všichni, kteří byť na den něco pronajmou, tak budou platit brutální daň. Když bude byt v hodnotě čtyř milionů korun, tak z toho zaplatí daň asi 400 tisíc. To je útok na solar střední třídy,“ řekla Schillerová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Sněmovna stanovila nová pravidla pro růst minimální mzdy. Zdravotníci smí sloužit 24 hodin

Podobně to vidí i člen sněmovního rozpočtového výboru Milan Feranec (ANO). „Jinak to chápat nelze. Ten zákon je nějakým způsobem napsaný, je nějaká důvodová zpráva a tam se přímo počítá s tím, že dojde k zúžení rozsahu osvobození. To znamená, že se navýší daň,“ uvedl Feranec v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

Podle člena sněmovního rozpočtového výboru Michaela Kohajdy (za KDU-ČSL) jde jen o přílišnou horlivost některých úředníků. „Samozřejmě není správně, že tyto pasáže v důvodové zprávě zůstaly, protože měly být odstraněny. Zřejmě jim to tam uteklo,“ připustil Kohajda.

Zároveň ale zdůraznil, že jde jen o mezirezortní připomínkové řízení. „Není to ani finální návrh, který by šel z ministerstva financí do vlády. Je to vlastně něco, co mezi sebou diskutují ministerstva a ostatní připomínková místa,“ sdělil Kohajda.

Debaty jsou podle něj předčasné. „Já jsem o tom také věděl, nebylo pro mě překvapení, že to v neděli Alena Schillerová vznesla. I my jsme upozorňovali, že to tam ještě zůstává, zřejmě se čekalo, že se budou jednotlivé připomínky vypořádávat a pak vznikne finální materiál. Tohle určitě nemohlo projít, koaličně to nebylo nijak dojednáno. Opravdu to byl technický materiál úředníků,“ uvedl Kohajda.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Politici a dovolená. Pekarová vyrazí s manželem na hory, Schillerová s vnukem na safari

Tagy: