Hrozí kolaps dětských oddělení nemocnic? Válkovi zbývá na dohodu s lékaři jen pár dní

Hrozí kolaps dětských oddělení v nemocnicích?

Hrozí kolaps dětských oddělení v nemocnicích?

Mnoho lékařů dětských oddělení v nemocnicích podalo výpověď z přesčasové práce. Pokud se ministerstvo zdravotnictví nedohodne s protestujícími lékaři do konce listopadu, po celé republice se omezí péče o malé pacienty. Plánované operace i vyšetření nemocnice odloží.

Pouhých devět dní před ultimátem se sejdou zástupci ministerstva zdravotnictví s lékaři u jednacího stolu, aby našli konečnou dohodu kvůli přesčasům i platům lékařů.

ČTĚTE TAKÉ: Muž ohrožoval ostrahu nemocnice v Třinci samopalem. Dostal sedm let vězení

Jihlava, Hradec Králové anebo třeba Svitavy – v těchto nemocnicích vypovědělo přesčasy 100 procent lékařů sloužících na dětských odděleních. A situace není o nic lepší ani v Praze, plný počet lékařů vypovědělo přesčasy ve Fakultní nemocnici Bulovka a 70 procent lékařů Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Čísla vycházejí ze zjištění Sekce mladých lékařů.

„Nemocniční lékaři, jak jich je relativně málo, mají právě obrovský objem přesčasové práce. Takže logicky, když ji vypověděli, tak to vypadá až skoro na zhroucení,“ uvedla pro CNN Prima NEWS lékařka a mluvčí Sekce mladých lékařů ČLK Monika Hilšerová.

Týdně 40 hodin, nic víc

Protestující lékaři v prosinci odslouží zákonem danou pracovní dobou – tedy svých 40 hodin týdně – a nic navíc. „Pacienti, kterých se omezení týká, budou v nejbližších dnech vyrozuměni v nejbližších dnech telefonicky či písemně,“ sdělil mluvčí Fakultní nemocnice Hradec Králové Jakub Sochor.

Výpovědi lékařů z přesčasů jsou i jedním z důvodů, proč krajská nemocnice na Karlovarsku na poslední týden úplně uzavře lůžkovou část dětského oddělení nemocnice v Karlových Varech, o malé pacienty se postarají nemocnice v Sokolově a také Chebu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Když antibiotika ohrožují zdraví: Klíčový je přístup lékaře. Jak zajistit bezpečí?

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) doufá, že úterní jednání budou úspěšná: „Přijdeme s jasnými návrhy na tripartitu. Rámec je dán 7 až 8 miliardami, které se dají dát do mezd všech zdravotníků a zaměstnanců ve zdravotnictví, všechno ostatní už je problém a někde by mohlo hrozit omezení péče.

„Pan ministr měl začít určitě dřív, neměl to nechat dojít takhle daleko,“ konstatovala poslankyně a členka výboru pro zdravotnictví Jana Pastuchová (ANO).

Sekce mladých lékařů je pevná ve svém postoji a Monika Hilšerová potvrdila, že lékaři si stojí za svým a v případě neshody s ministerstvem na přesčasy nenastoupí.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nevyspalý doktor je nebezpečný sobě i ostatním, řekl lékař a vyzval ke změnám systému i platů

Tagy:
lékaři Vlastimil Válek Ministerstvo zdravotnictví České republiky zdravotnictví přesčasy Sekce mladých lékařů Monika Hilšerová