Lékaři se dělí na chovné a tažné. Válek by měl změnit pracovní podmínky i platy, řekl expert

Ondřej Dostál

Lékaři v nemocnicích se dělí na chovné a tažné, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS expert na zdravotnické právo Ondřej Dostál. Tažní podle něj udělají většinu práce, ale za stejné peníze jako ti chovní. Problém by podle Dostála měl řešit ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Lékaři volají po změně zákoníku práce na původní hodnotu 416 hodin přesčasů za rok, od října byla totiž zdvojnásobena na 832. Stěžují si také na platy. Expert na zdravotnické právo Ondřej Dostál ve vysílání CNN Prima NEWS uvedl, že se lékaři v českých nemocnicích dělí na chovné a tažné. „Ti chovní páchají hřích. Kromě toho, že jim běží plat mnohdy i vedoucího pracovníka, tak zvládnou politikařit a melouchařit a tady rozhodně není na místě peníze zvyšovat,“ popsal Dostál.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nedostatek? Problémem je nadužívání. Odolnost vůči antibiotikům může zabít miliony lidí

Většinu práce podle něj udělají „tažní“ lékaři. „Tam je určitě potřeba s platy pracovat, musíme jim dát férové pracovní podmínky, protože právě tito lékaři nám odcházejí do zahraničí nejenom kvůli penězům, ale také kvůli šikaně a byrokracii,“ zdůraznil Dostál.

Podle něj toto vše může správným řízením vyřešit ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) ve velkých fakultních nemocnicích. „Ten slon v místnosti v nemocničním sektoru jsou ministerské přímo řízenky. Když si pan ministr zamete před vlastním prahem a udělá si pořádek ve svých nemocnicích, tak ten zbytek se už nějak urovná,“ sdělil Dostál.

Bývalý ministr zdravotnictví Petr Arenberger ale míní, že lékaře nejde jednoznačně rozdělit. „Na druhou stranu je pravda, že třeba v oborech, jako je úrazová chirurgie, je více lékařů. Někteří jsou na ambulanci a přímo v kontaktu s pacientem a pak je tam lékař, který je zde pro případ nějaké těžké operace a nemá stoprocentní zátěž, ale třeba šedesátiprocentní,“ popsal Arenberger.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Někteří lékaři se bouří proti nově nastaveným pravidlům

Tagy: