Hrozí nám fatální ztráty, řekl exporadce Zelenského. Protiofenziva může skončit „mořem krve“

Pokud nás Západ nepodpoří raketami dlouhého doletu, hrozí nám fatální ztráty. V rozhovoru pro televizi LRT to uvedl bývalý poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Oleksij Arestovyč. O tom, že země nemůže zahájit protiofenzivu bez podpory Západu, tento týden hovořila i samotná hlava státu.

Bez potřebné pomoci bude podle Arestovyče na poli boje prolito „moře krve“. „Pokud budeme vlastnit odpovídající zbraně, můžeme provést úspěšnou ofenzivu i s nepříliš vycvičenými jednotkami. V opačném případě i vycvičená pěchota prolije moře krve,“ uvedl exporadce Zelenského podle agentury Unian v rozhovoru pro televizi LRT.

Poznamenal, že západní partneři se zatím nezapojili do diskuze o dodávkách raket dlouhého doletu, ačkoliv jsou podle něj „klíčové“. „S největší pravděpodobností nebude nadcházející protiofenziva tou poslední, takže budeme potřebovat pomoct i pro tu další,“ doplnil.

ČTĚTE TAKÉ: Český bojovník exkluzivně: Drtí nás tu děla i korupce. Bulíř je idiot a jeho fandové bezmozci

K chystané protiofenzivě se tento týden vyjádřil také prezident Volodymyr Zelenskyj. Ten pro japonský list Yomiuri Shimbun uvedl, že Ukrajina zatím nemůže zahájit novou protiofenzivu, protože pro ni nemá dostatek zbraní a munice. Problém prý trápí obránce i na východě země. Ruské síly podle něj denně vypálí třikrát více střel než ukrajinští vojáci.

„Za takových podmínek je (naše vojáky) nemůžeme vyslat,“ uvedl ukrajinský prezident, podle něhož se protiofenziva neobejde bez těžkých zbraní včetně stíhaček. „Čekáme na munici od našich partnerů,“ dodal.

Tagy:
válka rakety Ukrajina poradce Volodymyr Zelenskyj Oleksij Arestovyč UNIAN