Hrozivé záběry nehody na Liberecku: Obytný vůz se po srážce s autem rozpadl. Šlo o úmysl?

Záběry hrozivé nehody obytného vozu a auta

Hrozivě vypadající čelní střet osobního auta s obytným vozem na Liberecku zachytila palubní kamera jednoho z řidičů. Proč osobní auto přejelo do protisměru, zatím není jasné, okolnosti jsou ale velmi podivné. Podle dopravního experta navíc záběry na zcela zničené obytné auto dokazují, jak nebezpečné je trávit jízdu v obytném prostoru, který posádku nijak nechrání.

Nehoda se stala 22. května na silnici mezi Libercem a Hrádkem nad Nisou. Na videu z palubní kamery je zřetelně vidět, jak osobní auto v zatáčce plynule přejíždí do protisměru a střetává se s obytným vozem. Ten se po nárazu převrací přes střechu a doslova se rozpadá, jako když někdo šlápne na krabičku od sirek. Je až neuvěřitelné, že řidič obytného vozu vyvázl z nehody bez zranění.

Záchranáři museli ošetřovat pouze dva lidi z osobního vozu. „Oba pacienti utrpěli lehká poranění, byli při vědomí, s posádkou komunikovali a byli transportováni do nemocnice,“ uvedl Michal Georgiev, mluvčí Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje.

Policisté střet obou aut stále vyšetřují, příčina zůstává nejasná. „Jedno z aut zatím z nezjištěných důvodů přejelo do protisměru,“ řekl stručně Vojtěch Robovský, mluvčí PČR Libereckého kraje. Podle něj policisté zatím posádku osobního auta ještě nevyslechli, šlo o cizince, takže proces je o něco zdlouhavější.

Dopravní expert Roman Budský ale upozorňuje, že okolnosti nehody jsou velmi zvláštní. „Rozhodně to není běžná příčina nehody, s jakou se setkáváme. Pouštěl jsem si to video opakovaně a nemůžu se zbavit dojmu, že řidič toho osobního auta přejel do protisměru úmyslně. Je tam jasně vidět, že zpočátku na zatáčku reaguje naprosto ideálně, ale pak se něco zlomí a on jako kdyby se zaměřil na to protijedoucí auto a šel po něm. Známe případy, kdy se lidé v autě pohádají, a ten kdo sedí za volantem se zkratkovitě rozhodne to ukončit. Strhne auto do protisměru s úmyslem zabít sebe i toho druhého. Jsou to samozřejmě jen spekulace, ale na technickou závadu to rozhodně nevypadá, na nepozornost také ne, snad ještě nějaká opravdu náhlá indispozice. Jsem opravdu velmi zvědavý, k jakým závěrům policie dojde,“ rozebírá situaci Roman Budský.

Budský: Necestujte v zadní části obytného vozu

Podle dopravního experta ale video z nehody ukazuje ještě další důležitou věc, a to, jak křehký obytný vůz je a jak nebezpečné může být cestovat v zadní obytné části vozu. Řada lidí to podle něj dělá, přestože je to zakázané. „Zvlášť když je vícečlenná posádka, jede se dlouhá štreka, tak si leckdo řekne: ,Lehnu si dozadu, vždyť je to pohodlnější, co se může stát, je to přeci veliký, stabilní, bezpečný...‘ Tohle video jasně ukazuje, co z obytňáku zbyde. Zvlášť teď na začátku turistické sezóny tedy velmi důrazně radím: Nedělejte to, protože na to můžete náramně doplatit,“ upozorňuje dopravní expert.

K jeho apelu se připojují i záchranáři. „Kdyby v zadní části toho auta cestoval někdo nepřipoutaný, skončilo by to minimálně vážným zraněním, možná i smrtí. Obytná auta nemají bezpečnostní prvky, které by dokázaly za jízdy lidi v obytném prostoru ochránit,“ dodává záchranář Michal Georgiev.

Tagy: