Hrůza na Českolipsku: Seniorka rozčtvrtila manžela. Tělo spálila, kosti drtila lopatou

Seniorka rozčtvrtila manžela, ostatky spálila.

Seniorka rozřezala a spálila manžela

Když detektivové poprvé poslouchali vyprávění starší ženy z Libereckého kraje, možná jí ani nevěřili. Popisovala jim hrůzný čin, který měla provést její sousedka, a následně se, jen tak mezi řečí, ke všemu přiznat. Uvěřili, až když prohledali zahradu chalupy, kde se měla vražda odehrát. A skutečně objevili dva ohořelé zuby. Podle expertů vejde případ pětasedmdesátileté vražedkyně z roku 2022 do dějin české kriminalistiky. Děsivý příběh vám redakce CNN Prima NEWS přináší v seriálu Zvlášť závažné zločiny.

Růžena Hájková obývala malebnou roubenku v Heřmanicích u Žandova se svým manželem dlouhá léta. Z panelákového bytu tam jezdili na chalupu nejčastěji o víkendech. Místní sousedé dvojici dobře znali a věděli, že soužití seniorů nebylo vždy ideální. Zpoza plotu rozlehlé zahrady byly prý často slyšet hádky. Co se dělo za zdmi roubenky, ale nikdo netušil. Hájková popisovala u soudu psychický teror, který musela dlouhá léta trpět. Příbuzní jejího manžela ale nic takového nepřipouštěli. Prý šlo o mírumilovného muže, jeho sestra o něm mluvila jako o filosofovi.

Zvlášť závažné zločiny

Seriál CNN Prima NEWS, ve kterém reportér Václav Janata čtenářům představuje největší kriminální kauzy posledních desetiletí v Česku.

Rána topůrkem

Jisté je, že spor manželského páru vyvrcholil 5. srpna roku 2021. Hádka přerostla v otevřený konflikt na jehož konci vzala pětasedmdesátiletá žena do ruky topůrko od sekery a ve chvíli, kdy se k ní její manžel otočil zády, ho silně udeřila do hlavy. V tu chvíli nastalo ticho, následoval šok. Sama Hájková zřejmě nevěřila tomu, že by byla schopna něco podobného spáchat. Vyděšení z vlastního činu ale v hlavě ženy dle všeho rychle vystřídala představa o tom, že už žádná další hádka nepřijde. Manželovi, který ležel bezvládně na zemi, tak nepomohla. Nevolala záchranáře, ani se nepokoušela o poskytnutí první pomoci. Jediné, co ji v tu chvíli zajímalo, bylo, zda je skutečně mrtvý. Když si tím byla jistá, začala přemýšlet, co udělá s jeho tělem.

Pětasedmdesátiletá Růžena Hájková už měla tou dobou problémy s chůzí. Nebyla tak schopná unést těžké bezvládné tělo nebo s ním jakkoliv jinak manipulovat. Rozhodla se proto pro brutální řešení své situace. Vzala kuchyňský nůž a začala odřezávat končetiny svého manžela. Až později u soudu přiznala, že to byl jediný způsob, jak se těla dokázala zbavit.

Bude to smrdět!

Trup i končetiny pak odvážela do zadní části pozemku pomocí zahradního kolečka. Tam se rozhodla, že ostatky svého muže spálí. Podle výpovědí sousedů je dokonce předem varovala. O vraždě tou dobou mlčela, ale upozorňovala, že musí spálit několik starých věcí, které zbyly v chalupě po rodičích, a dým bude zřejmě nepříjemně zapáchat. V tu dobu to pro sousedy nebylo nic výjimečného. Někteří obyvatelé Heřmanic se takovým způsobem nepotřebného odpadu zbavovali často a varování před otevíráním oken brali sousedé jako gesto dobré vůle. Ani ve snu by je nenapadlo, že štiplavý dým pochází z hořícího lidského těla.

Pálení ostatků přitom nebylo pro seniorku vůbec jednoduché. Představa snadného zbavení se důkazů vzala rychle za své. Oheň nakonec musela udržovat tři noci, než se zbavila posledních částí těla. Ohořelé kosti pak podle vlastní výpovědi drtila lopatou a popel odvážela do nedalekého potoka. I když kriminalističtí technici důkladně prohledali zahradu i břeh potoka, podařilo se jim objevit pouze dva zuby zemřelého muže. Víc po něm nezůstalo.

Přiznání sousedce

I když se žena dokázala zbavit důkazů, tížilo ji svědomí. Zbavit se užírajícího pocitu viny bylo zřejmě ještě složitější, než ostatků zavražděného muže. Sousedé v panelákovém domě se navíc brzy začali po zmizelém manželovi ptát. Hájková si sice vymyslela výmluvu, jenže brzy ji začala měnit. Zřejmě si přesně nepamatovala, co sousedkám odvyprávěla – jednou její manžel odjel za příbuznými, jindy ji zase měl opustit kvůli jiné ženě. Nakonec svědomí dohnalo seniorku k přiznání. Jedné ze sousedek tak po pár týdnech od vraždy prozradila pravdu. Šlo o ženu, která pracovala na kriminální policii a vražedkyně jí dokonce vše měla popsat v dopise. Žena rychle vše nahlásila. O pár dní později detektivové objevili místo činu a seniorka se pod tíhou jejich otázek k vraždě přiznala.

Během následujících soudních jednání žena několikrát zopakovala, že ji manžel psychicky týral a přesně popsala osudný den vraždy. Během jednání jí musela pokaždé asistovat justiční stráž. Kvůli podlomenému zdraví a vysokému věku nakonec soudkyně přistoupila k nižšímu trestu. Přesto si seniorka vyslechla rozsudek k 12letému pobytu za mřížemi.

Tagy:
zahrada vražda manželé Liberecký kraj spálení Českolipsko Heřmanice Žandov Zvlášť závažné zločiny Růžena Hájková