Hrůza v Beskydech: Vlci masakrují ovce v okolí Jablunkova. Lidé se bojí do lesa

Divoký vlk

Vlci v okolí Jablunkova masakrují ovce

V Beskydech řádí vlci. Podle lidí zadávili v okolí Jablunkova za poslední týdny nejméně stovku ovcí, i když jsou chráněny vysokými ploty a elektrickými ohradníky. Šelmy se navíc přibližují k lidským obydlím i ve dne, starostové proto žádají o jejich odstřel.

Divoká vlčí smečka likviduje ovce v celém okolí Jablunkova. Útočí prý téměř každý den. Podle chovatelů během dvou měsíců zlikvidovali celá stáda už šesti majitelům. „Viděl jsem je v noci, jak šli. Jeden je vede a tři jsou takoví boční, poklusávají a ten velký, to je podle mě ten zabiják,“ uvedl pro CNN Prima NEWS chovatel Daňků Stanislav Byrtus.

Ovce chrání více než metr vysoký elektrický ohradník. Vlk ho ale bez problémů přeskočí. Chovatelé proto zvířata na noc zavírají do ohrady, kterou chrání dva metry vysoký plot. Jenže vlci se prý potulují už i po zahradách.

„Za soumraku se vlci zdržují na louce nad rodinnými domy a čekají, až se to tu po setmění vylidní. Pak se nejspíš chystají na útok na ovce. Prozatím jen na ovce,“ popsala starostka Písku Věra Szkanderová (Za Písek společně). „Lidé to vnímají už teď se strachem a obavami. Nechtějí už ani na borůvky, nechtějí do lesů, mají prostě strach,“ doplnila starostka Bukovce Monika Czepczorová (Pro Bukovec).

Lidé i vedení obcí žádají o odstřel šelem. Jenže vlk je chráněný, aby bylo zahájeno správní řízení o udělení výjimky, musí se doložit analýzou DNA, že se jedná opravdu o vlka. Mezitím budou povoláni odborníci, kteří mají zvířata plašit. „Můžou to být různé zvukové signály, případně projektily, které budou vlky rušit, aby věděli, že lidé a stáda, které tady máme, nejsou kořist pro něj,“  popsal Jan Filgas z odboru životního prostředí Krajského úřadu Moravskoslezského kraje.

Majitelé zabitých zvířat mohou žádat o odškodnění. „U ovce je to šest tisíc korun na jedno zvíře, na jehně 3,5 tisíce korun a u papírových beranů je to 15 tisíc korun za kus,“ uzavřela mluvčí Krajského úřadu Moravskoslezského kraje Nikola Birklenová. Úředníci navíc mezi chovatele rozdělí čtyři miliony korun, aby se mohli proti vlkům ještě lépe zabezpečit.

Tagy: