Hrůzné detaily vyvraždění rodiny na Prostějovsku: Muž vše plánoval, oběti měly desítky ran

Policisté zasahují po rodinné tragédii v Kostelci na Hané.

Tisková konference policie k detailům vraždy u Prostějova

Kriminalisté obvinili z trojnásobné vraždy 29letého muže z Kostelce na Hané na Prostějovsku. Ten měl podle policie zavraždit svého otce, bratra a sestru. Podle vedoucího odboru obecné kriminality Jana Lisického členy své rodiny zavraždil zvlášť surovým a trýznivým způsobem a po předchozím uvážení. Vyzbrojil se přitom loveckými noži. Vrahovi hrozí u soudu 15 až 20 let nebo také výjimečný trest. Muž se k činu doznal. Prostějovský soud ho v pondělí poslal do vazby.

„Kriminalisté odboru obecné kriminality Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje zahájili trestní stíhání 29letého muže, a to pro zvlášť závažný zločin vraždy na třech osobách,“ uvedl Lisický s tím, že pachatel měl mít vše dopředu promyšlené. „Nejednal v žádném afektu nebo náhlém rozpoložení mysli,“ upřesnil.

Podle krajských kriminalistů si muž „de facto naplánoval likvidaci členů své rodiny“. Promyslel si způsob provedení činu, místo i dobu spáchání. K útoku použil bojové vojenské nože s čepelí o délce 20 centimetrů. „Vycházel z denního harmonogramu jednotlivých členů rodiny. I otrlí kriminalisté byli šokováni intenzitou toho útoku a brutalitou použitého násilí. Útok byl zcela chladnokrevný, nelítostný a velmi agresivní,“ uvedl Lisický.

Motivem vraždy měly být vztahové problémy uvnitř rodiny. „Poté, co se dostal s členy rodiny do jednoho z mnoha konfliktů, se pachatel rozhodl, že je potrestá. Podle jeho vlastních slov byli vinní, jak se k němu chovali. V průběhu čtvrtka si zmapoval, jak jednotliví členové rodiny fungují a v pátek ráno přikročil k realizaci vraždy,“ popsal Lisický.

Podle kriminalistů muž nejprve zavraždil 24letého bratra, kterému zasadil minimálně 40 bodných ran. Stejným útokem zaútočil i na 22letou sestru, která se vrátila z venčení psa. Útok nepřežil ani 57letý otec, který se pokusil utéct. Pachatel jej podle kriminalistů pronásledoval a ubodal jej venku před domem.

Nejmladší sestru zamkl na záchodě

„Počkal si, až sestra půjde venčit psa a otec odjede do práce. Poté vtrhl bratrovi do pokoje a okamžitě bez varování na něj zaútočil. Útok byl veden s obrovskou zuřivostí a zběsilostí především na krk oběti. Poté, co bratra zavraždil, se útočník vrátil do svého pokoje a čekal na návrat sestry,“ uvedl Lisický s tím, že celý útok se opakoval i v případě 22leté dívky.

„Bránila se, proto má zranění i na obou rukou. Jakmile ji ubodal, uchopil ji a odtáhl do kuchyně, kde ji ukryl za kuchyňskou linku jenom proto, aby nebyli varováni ostatní členové rodiny, kteří se měli domů vrátit. Dokonce vzal kbelík s vodou a umyl to obrovské množství krve, které se nacházelo v předsíni,“ doplnil Lisický.

Poté útočník opět vyčkával, tentokrát na návrat svého otce. „V průběhu čekání si dál přibrušoval nože. Dokonce se někde na internetu dočetl, že ten nůž má ještě lepší účinek v okamžiku, kdy je čepel pomazána olejem,“ popsal Lisický.

Zavražděného 57letého muže před domem si všiml ani ne 15letý svědek, který okamžitě zavolal pomoc. Obviněného, který podle kriminalistů ušetřil pouze svou 17letou sestru, kterou zamknul na toaletě, policisté dopadli uvnitř domu. Podle kriminalistů muž dosud nebyl trestně stíhaný. Motivem byly problémy v rodině. Před policisty vypověděl, že se rozhodl, že členy rodiny potrestá za to, jak se k němu chovali.

Obviněného muže v pondělí před polednem poslal prostějovský soud do vazby, a to kvůli všem třem existujícím zákonným vazebním důvodům. Z obavy, že by se skrýval nebo vyhýbal trestnímu stíhání, působil na svědky, a mařil tím vyšetřování nebo pokračoval v trestné činnosti, řekl krajský policejní mluvčí Libor Hejtman.

Tagy: