Hrůzný pád před cílem: Lyžařská hvězda utrpěla ošklivé zranění, soupeř odvracel oči

Lyžařské fanoušky při těch záběrech jímala hrůza. Dvojnásobný majitel křišťálového glóbu a vicemistr světa Aleksander Aamodt Kilde měl těsně před cílem sjezdu Světového poháru ve švýcarském Wengenu hodně ošklivý pád, po děsivém karambolu skončil v ochranných sítích. Zkrvavená hvězda musela být vrtulníkem přepravena do nemocnice. Původně se mluvilo o otevřené zlomenině bérce, v neděli ale lékař norské reprezentace uvedl, že Kilde má „pouze“ vykloubené rameno a pořezané lýtko.

Patřil k favoritům ostře sledovaného závodu. Norský sjezdař Kilde ale nakonec ve wengenském cíli nezvedal oslavně ruce z povedeného času, vlastně do cíle nedojel vůbec. Těsně před ním totiž ve velké rychlosti ztratil kontrolu nad lyžemi, spadl a vrazil do ochranných sítí.

ČTĚTE TAKÉ: Smutná zpráva pro sport. V pouhých 37 letech zemřel závodník a mistr republiky Kollert

Závod musel být na půl hodiny přerušen, Kilde byl dlouho ošetřován záchranáři. Sníh kolem něj se zbarvil krví, fanoušci trnuli, děsili se nejhorších možných zpráv. Bál se očividně i zdrcený Švýcar Marco Odermatt, pozdější vítěz závodu, který vyděšeně odvracel tvář.

Kildeho musel nakonec z trati do nemocnice dopravit vrtulník. Až pak se do sportovního světa rozletěla diagnóza: otevřená zlomenina bérce. „Tohle nikdy nechcete vidět,“ komentoval šílené chvíle Odermatt. „Snad bude Aleksander brzy v pořádku.“

Národní svaz ale v neděli uvedl, že Kildeho zranění nejsou tak vážná, jak se původně spekulovalo. „Aleksander má vykloubené rameno a pořezané lýtko. Nic zlomeného nemá, je však hodně pomlácený,“ prohlásil lékař norské reprezentace Marc Jacob Strauss s tím, že vicemistr světa byl v sobotu večer operován.

„Jsem tady a stará se o mě jedinečná Mikaela Shiffrinová,“ napsal Kilde na sociální síti X k fotce se svou partnerkou a americkou lyžařskou hvězdou. „Lyžování je někdy brutální, ale pořád ho miluju,“ dodal.

Může za to únava

Trať na Lauberhornu patří k tradičně nejnáročnějším ve Světovém poháru, sjezdaři se po ní na některých místech řítí rychlostí až 150 kilometrů za hodinu.

Přítel Shiffrinové je sice dostatečně zkušený, na jeho zaváhání se však podepsala únava z náročného programu. Ve Wengenu to pro Nora, který navíc přecházel nachlazení, byl již třetí závod ve třech dnech. V obou předchozích získal bronzovou medaili.

Už v pátečním superobřím slalomu přitom došlo k dalšímu hrůznému pádu, bývalý vítěz Světového poháru Alexis Pinturault z Francie si přetrhl vazy v koleni.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Basketbalistky USK Praha válí v Evropě

Tagy: